De Keniaanse cultuur in het kort: keuken en taal

Lokale groentewinkel in Diani Beach Kenia

De Keniaanse cultuur

Of je Kenia nu wilt ontdekken door veel lokale gerechten te proberen, een bezoekje te brengen aan de Masai, te zingen en dansen met de muzikale kinderen of door een woordje Swahili te leren; één ding is zeker, er valt genoeg te leren!

De smaken van Kenia

Waarschijnlijk heb je niet meteen een specifiek idee bij wat de Keniaanse pot schaft. De Keniaanse keuken staat centraal om simpele gerechten die snel en goed vullen: brandstof voor de rest van de (werk) dag! Voor ontbijt wordt vaak chapati (hartige pannenkoek) met bonen of rundvlees gegeten.  Tijdens de lunch en het avondeten staan rijst en ugali (maismeel met water) vaak centraal. Deze energiebronnen worden aangevuld met dhal curry, spinazie en mais, en vlees of vis.

Het is niet ongewoon om langs de weg Kenianen op open vuur of kolenfornuisjes te zien koken. Hier wordt bijvoorbeeld nyama choma, (gegrild vlees, het nationale gerecht) bereid. Een ander veel voorkomend gerecht is stoofpot, waar diverse soorten vlees voor kunnen worden gebruikt. 

king fish kenia diani beach

Uit eten in Diani Beach

Kies je voor de lokale keuken, dan kan het uit om elke dag uit eten te gaan in plaats van zelf te koken. Omdat Diani Beach erg westers is, is er ook veel keuze wat betreft westerse restaurants.

Swahili Pot/African Pot 🥘

‘The ultimate in coast dishes’ is niet gelogen. Je hebt hier keuze uit vlees, vis en vega: briyani, nyama choma, kip masala of een curry van gemengde groenten. Laat de looks van het eten je niet misleiden, het is overheerlijk! Swahili Pot was tijdens ons verblijf ons favoriete restaurant vanwege de kruidige gerechten voor een zachte prijs. Tip: probeer de chicken coconut masala, chicken biryani, banaan in masala saus en de masala beans.

Swahili Pot traditional dishes Diani Beach Kenya
Swahili Pot traditional dishes Diani Beach Kenya

The Salty Squid 🍝

Voor westerse gerechten, goede cocktails en een chille sfeer ga je uit eten bij The Salty Squid. De prijzen liggen hier een stuk hoger dan bij Swahili Pot maar het eten is heerlijk! Op het menu vind je zowel (de westerse versie van) lokale gerechten als hamburgers, taco’s en pasta.

Zondagavond tip: The Pallet Café 🥞

Op zondagavond vertoef je heerlijk bij The Pallet Café onder het genot van live muziek. Zelf hebben wij hier niet uitgebreid gegeten maar we zijn meerdere keren heen gegaan voor garlic fries, een biertje en live muziek op zondag. Vrienden hebben hier heerlijk vis gegeten en de andere snacks (crêpes, ijs) zijn naar verluid ook erg goed.

Shan-e-punjab 🍛

Overheerlijke Indiase gerechten voor een schappelijke prijs. De curries worden geserveerd in stenen potten boven een kooltje waardoor deze goed op temperatuur blijven. Wij waren groot fan van de vegetarische gerechten, de huisgemaakte chili en de garlic naan. 

Indian food Diani Beach Kenya

Shashin-ka 🍣

Wil je jezelf een keer trakteren op sushi? Dan kan je los bij Shashin-ka! Rauwe vis eten in Kenia klinkt misschien als een riskante hobby maar Shashin-ka is een hele nette eetgelegenheid. Daar komt bij dat de meeste vis vers wordt gevangen in de omgeving. De verse vis in combinatie met de uiterst vaardige koks maakt dat je hier zorgeloos kunt genieten van een heerlijk stukje sushi! 

sushi diani beach kenia shashin-ka

Talen in Kenia

De twee officiële talen van Kenia zijn Engels en Swahili. Bijna iedereen spreekt Engels waardoor je overal makkelijk met iedereen kan communiceren. Daarnaast spreekt bijna iedereen Swahili, een taal die door ongeveer 80 miljoen mensen in Oost-Afrika wordt gesproken (voornamelijk Tanzania, Kenia en de omliggende landen). Als je punten wil scoren bij de locals en een beetje mee wilt luisteren met de gesprekken doe je er goed aan een paar woordjes Swahili te leren.

Swahili, wat moet je weten?

Het is ontzettend leuk om een paar woordjes Swahili te spreken met de locals en die kunnen het ook waarderen als je een poging doet om jezelf (succesvol of niet) verstaanbaar te maken in hun moedertong. Hieronder vind je onze lijst met leukste en belangrijkste woorden in het Swahili. Als je het leuk vind wat dieper in deze taal te duiken dan kan je via Duonlingo gratis Swahili leren!