Praktische informatie voor een kitesurf vakantie naar Diani Beach

olifanten tsavo natuurreservaat safari Kenia

Voordat je op het vliegtuig stapt is een goede voorbereiding en enige kennis van Kenia essentieel. De voorbereiding is vaak niet het spannendste deel van je vakantie en daarom hebben we alle praktische reisinformatie voor een reis naar Diani Beach en reizen in Kenia op een rijtje gezet. Als je deze lijst helemaal af kan vinken ben je goed voorbereid en kan de pret beginnen.  

Het officiële reisadvies voor Kenia en onze tips voor een veilig verblijf

Het reisadvies voor Kenia van de Nederlandse overheid kan intimiderend zijn. Het is goed om hier op de hoogte van te zijn als je van plan bent naar Kenia te gaan. Diani Beach ligt echter in het zuiden van Kenia tegen de grens met Tanzania: ver bij de ‘rode gebieden’ vandaan. Wij hebben ons tijdens het verblijf in Kenia altijd veilig en op ons gemak gevoeld en de inwoners van Diani Beach als ontzettend vriendelijk ervaren. 

Het is echter overduidelijk dat er armoede en werkeloosheid heerst in Kenia. Omdat mensen niet veel hebben is de kans op een beroving groter dan in Nederland. Door je te houden aan de volgende punten minimaliseer je de kans op een incident:

Ga niet het donker en vermijd het ’s avonds het strand. Er hangen groepjes mensen op straat waar je voor de zekerheid beter niet langs kan lopen. Ook werd ons aangeraden na zonsondergang niet rond te hangen op het strand aangezien hier geen straatverlichting is. 

Drinkwater. Het kraanwater in Kenia kan je niet drinken. Wel hebben we het water na het gekookt te hebben gebruikt voor bijvoorbeeld pasta en thee. Wij kochten tijdens ons verblijf in Kenia samen met onze huisgenoten drinkwater in taps van 25 liter. Over het algemeen geldt dat een fles van 1,5 liter duurder is dan een tap van 25 liter drinkwater.

Draag geen dure spullen in het zicht. Bijvoorbeeld camera’s, telefoons, tablets en zonnebrillen. Houd deze uit het zicht als je je verplaatst. Neem camera’s mee in een normale rugtas, niet in een speciale cameratas. 

Haal de nodig reisvaccinaties en reismedicatie. Hier voorkom je nare ziektes mee. Voor Kenia hebben wij gele koorts en hepatitis A & B vaccinaties gekregen. Daarnaast kregen we ook malariatabletten mee. Jouw zorgverzekering vergoedt dit vaak. Kijk hier voor onze tips omtrent reisvaccinaties!   

Houd je drankje in de gaten in de bar/het café. Je wilt niet dat hier bedwelmende stoffen in worden gedaan.

Sla van tevoren belangrijke contacten op in je telefoon. Zo kun je als het nodig is direct het noodnummer bellen. Dit zijn de belangrijkste nummers om op te slaan:

  • Alarmnummer: 999
  • Alarmnummer van jouw zorgverzekering
  • Alarmnummer van jouw reisverzekering
  • Alarmnummer van jouw bank 
  • Het Nederlandse consulaat in Nairobi: +254 (0) 20 4288000

Stroom en reisstekker

In Kenia kan het voorkomen dat de stroom uitvalt. Soms voor slechts een kwartier, soms voor langere tijd. Helaas is hier geen pijl op te trekken en is er geen ontkomen aan mits je over een aggregator beschikt. 

Een reisstekker voor Kenia

In Kenia wordt voornamelijk het stopcontact met type G gebruikt. De meeste wereldstekkers beschikken hierover maar ga dit bij aanschaf voor de zekerheid nog even na. Wij hebben in Nederland online een wereldstekker voor Kenia aangeschaft maar dat kan je ook ter plekke bij een supermarkt doen.

Het aanvragen van een visum voor Kenia

Een visum voor Kenia vraag je voor vertrek aan. Gelukkig kan dat online en is het dus zo gebeurd! Via deze link doe je de aanvraag voor het e-visa. Dit kost een paar minuutjes en ongeveer €50. De uitkomst van de aanvraag hadden we binnen een paar dagen binnen en hebben we geprint meegenomen op onze vlucht naar Kenia. Met dit visum mag je 90 dagen in Kenia verblijven.

VIsumverlenging

Verliefd geworden op (of in) Kenia? We begrijpen dat je langer wilt blijven! Je kunt het visum voor Kenia met 90 dagen verlengen. Hier maak je een afspraak voor de aanvraag. Je kan de visumverlenging afhalen in Mombasa. Eén van onze vrienden heeft de verlenging aangevraagd en in zijn geval werd de aanvraag vrijwel direct goedgekeurd. De kosten bedragen ongeveer €40. Je kan Kenia ook tijdelijk verlaten en een nieuw visum van 90 dagen aanvragen, hier hebben wij geen ervaring mee.

kenia vlag tekening
jimme kenia diani beach strand

Het klimaat aan de kust van Kenia

Zeg je tropisch, zeg je Kenia! Aan de kust van Kenia heerst een warm klimaat. De temperatuur ligt tussen de 22 en 35 graden. Na onze aankomst dacht Jimme dat hij koorts had (met lichte malariapaniek tot gevolg). Wees gerust, na een paar dagen wennen en het invoeren van een strikt ‘beweeg niet te snel’ beleid acclimatiseer je snel. Het koelt ’s nachts niet veel af, dus een ventilator in je slaapkamer is zeker geen overbodige luxe. Wij hebben 2 maanden lang in onze zwemkleding rondgelopen. Truien en lange broeken kan je dus in Nederland laten 🙂 

Religie in Kenia

De inwoners van Kenia zijn erg religieus. Vroeger hadden alle stammen eigen religies maar tegenwoordig is bijna iedereen bekeerd tot het christendom of de islam. Het christendom heeft in Kenia veel aanhangers maar langs de kust wonen juist veel moslims. Voor moslims is het belangrijk om je degelijk te kleden. Vooral voor vrouwen is het netjes om niet al te pikant over straat te gaan. Op het strand bij toeristische plekken zoals Diani Beach is het geen probleem om in je bikini of zwembroek op het strand te lopen. Zodra je van het strand af komt of de stad in gaat, is het netjes om je te bedekken.

Keniaanse valuta en levensonderhoud

In Kenia betaalt men met de Keniaanse shilling (KES). Op het moment van schrijven (januari 2022) levert €1 je 130 shilling op.

Geld wisselen in Diani Beach

Bij lokale supermarkt Chandarana kan je flappen omruilen naar shilling. Bij binnenkomst kan je wisselen bij de tweede balie aan de rechterkant. Je kan hier dollars en euro’s naar shilling wisselen. Vermijd wisselen en geld opnemen bij het vliegveld indien mogelijk want hier liggen de kosten hoger. 

M-pesa

Ook Kenia gaat met de tijd mee. M-pesa is een applicatie waarmee je via jouw telefoon kan betalen. In Diani Beach kan je vrijwel overal met M-pesa betalen. Je voert het bedrag en het nummer van de agent in et voila, je hebt betaald! 

M-pesa moet geactiveerd worden. Dit doet de agent die jouw simkaart activeert bij  aanschaf (zie ook ‘simkaart’). M-pesa kan je helaas niet digitaal opladen. Je dient met fysiek geld naar een M-pesa agent te gaan en deze laadt vervolgens het gewenste bedrag op je account. Voor kleinere bedragen kan je bij ongeveer elk groen hutje langs te weg terecht maar voor grotere bedragen kun je beter naar het wisselkantoor bij de Chandarana gaan. Om geld op je account te zetten heb je je telefoonnummer en paspoortnummer nodig. 

geld kenia shilling

Kosten van levensonderhoud in Kenia

De kosten voor levensonderhoud liggen in Kenia lager dan in Nederland. Wat betreft uit eten gaan kan je enorm goedkoop lokaal eten (€2 tot €3 voor een hoofdgerecht) maar je kan er ook voor kiezen aan het strand te dineren tegen meer westerse prijzen (€10 tot 15 voor een hoofdgerecht). Boodschappen doen bij de supermarkt is goedkoper dan in Nederland, mits je voor lokale producten kiest. Geïmporteerde waren zijn juist duurder, een potje feta kostte bijvoorbeeld €10 (wel échte Apetina). Bij de benzinepomp kost een sapje voor jouw bolide ongeveer €1 per liter.

Onderhandelen

Over zaken die je op straat koopt onderhandel je over de prijs. Denk hierbij aan snacks, een ritje met de tuk tuk of een souvenir. Een goede tactiek is om aan iemand op straat te vragen naar de ‘normale prijs’. Zo ga je niet volledig blind de onderhandeling in. Mocht er geen hulplijn beschikbaar zijn, begin dan maximaal op de helft van het gevraagde bedrag 😉

Bereikbaarheid in Kenia

Met 4G is het bereik in Kenia heel goed. De meest gebruikte en goedkoopste provider is Safaricom, niet te missen als je door de Keniaanse straten rijdt. In Diani Beach kan je op één locatie een simkaart kopen, bij de Safaricom winkel recht boven de Carrefour. Je hebt je paspoort nodig voor het aanschaffen van een simkaart dus neem deze mee naar de winkel. 

De vlucht naar Nairobi en Mombassa

Vanuit Amsterdam gaat er een directe vlucht van Kenya Airways naar Nairobi. Wij hebben Kenya Airways als een zeer nette vliegmaatschappij ervaren. Vanaf Nairobi neem een binnenlandse vlucht naar Mombasa of reis je verder per trein. Kenya Airways is niet strikt wat betreft het meenemen van bagage waardoor het reizen met kitesurf materiaal makkelijker wordt. Op onze vlucht vanuit Zuid-Afrika mochten we 2 stuks ruimbagage per persoon meenemen én iedere tas mocht maximaal 24kg wegen.  Het was geen probleem om de boardbag mee te nemen in plaats van een normaal stuk ruimbagage, zolang deze onder de 24kg bleef. Na wat creatief wisselen met bagage in de vertrekhal konden alle tassen zonder extra kosten het ruim in. 

vliegtuig kenia

Transfer van Nairobi en Mombassa Airport naar Diani Beach

Van Nairobi naar Mombassa

Vanaf Nairobi gaat een binnenlandse vlucht naar Mombassa. Controleer of je op deze vlucht al je bagage en boardbag mee mag nemen (bij Kenya Airways is dit vaak wel het geval). De transfer van je bagage moet je zelf regelen. Het vliegveld is niet groot dus dit is zo gebeurd. 

Een tweede optie is reizen per trein. De trein is goedkoop (€8 voor economy class) en op de hoeveelheid bagage zit geen limiet zolang de tassen minder dan 30kg per stuk wegen. De trein is ook een goede optie als je een tussenstop wilt maken in Tsavo voor een safari! 

Van Mombassa naar Diani Beach

Mombassa ligt op anderhalf uur rijden van Diani Beach maar de reistijd is afhankelijk van het pontje in Mombassa. Als je geluk hebt kan de taxi meteen het pontje op, als je geen geluk hebt kan je zo twee uur op het pontje wachten. Dit wordt jouw eerste echte kennismaking met ‘Kenya time’. Wij hebben op voorhand een taxi geregeld in verband met onze boardbag. Voor de rit met een grote taxi naar Diani Beach hebben we ongeveer €50 betaald.

Het kiezen van een verblijf in Diani Beach

De vakantiehuisjes en resorts langs de weg van Diani Beach zijn allemaal te vinden via online boekingssites als Airbnb en Booking.com. De prijzen per nacht beginnen bij ongeveer €12 voor een hostelkamer. Als je direct contact hebt met je verblijfslocatie valt er vaak wel te onderhandelen over de prijs, vooral voor langere verblijven. Ga je in het hoofdseizoen (december- januari of juni- september) naar Diani Beach? Boek dan op tijd aangezien de overnachtingen in deze periode als warme broodjes over de toonbank gaan.

Vervoer in Diani Beach

Verhuur

Aan de hoofdweg van Diani Beach vind je een aantal verhuur bedrijfjes waar fietsen, motoren en auto’s gehuurd kunnen worden. Wij hebben via de kiteschool kennis gemaakt met Eric. Bij Eric hebben we gedurende ons verblijf in Kenia een pikipiki (kleine motor) gehuurd. Wij vonden het heerlijk om eigen vervoer te hebben omdat het heel makkelijk was om daguitstapjes te maken en omdat je niet iedere dag hoeft te onderhandelen over de prijs van een tuk tuk ritje naar de kitespot en supermarkt.

Bij Eric huur je een kleine motor vanaf 650 shiling per dag (ongeveer €5). Voor huur korter dan één week is de huurprijs 1100 shilling per dag (ongeveer €9). Ook de transfer van Mombassa naar Diani Beach is via Eric te regelen. Voor 6400 shilling (ongeveer €50) wordt je opgehaald met een grote auto. Het is ook mogelijk om auto’s, fietsen, scooters en andere vervoersmiddelen bij Eric te huren. 

Als je hier gebruik van wilt maken laat het ons dan even weten via onze mail, dan brengen wij je in contact met Eric! 

jimme motor kenia diani beach
jimme en kris op motor kenia diani beach
motor tvs kenia verhuur diani beach

Openbaar vervoer in Diani Beach

De tuk tuk of de boda boda

Aan de toeterende tuk tuks valt niet te ontkomen. Een tuk tuk hoef je nooit van tevoren te regelen, het enige wat je hoeft te doen is naar de hoofdstraat lopen. Onderhandel altijd over de prijs, anders betaal je geheid te veel. Ga voor minimaal de helft van wat de chauffeur vraagt (uit ervaring hebben we geleerd dat je dan meestal nog steeds te veel betaalt). ‘s Avonds liggen de ritprijzen hoger dan overdag.

De boda boda is de goedkopere variant van de tuk tuk, hier spring je bij achterop bij een piki piki (kleine motor). De bestuurders zijn heer en meester in het rijden op het overvolle motor. Er passen blijkbaar 5 mensen op één boda boda!

De matatu

Ook niet te missen, de matatu. Matatu’s zijn de felgekleurde, beschilderde busjes die overal door de straten tetteren. Deze busjes kom je vooral tegen in grotere steden en dorpjes zoals het nabijgelegen Ukunda. Op zoek naar een goedkope manier om je te verplaatsen? Dan is de matatu dé manier. Bereid je voor op een warme, overvolle bus en flink wat getoeter.