Proef van de Zuid-Afrikaanse keuken, cultuur en taal

Cape Malay restaurant Bo Kaap Kombuis in Kaapstad

Een andere manier om een land te ontdekken is door te eten en drinken! Bij Afrikaans eten denk je waarschijnlijk aan couscous, tajine en platbrood maar je zal je verbazen over de diversiteit van de keukens van verschillende Afrikaanse landen.

De smaken van Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengelmoes van Europese en Aziatische invloeden. Met Cape Malay worden Zuid-Afrikaanse gerechten met een Aziatisch tintje aangeduid en geloof ons, dit wil je proberen! Curry’s met vlees, linzen of kikkererwten, chapati, roti en goedgevulde samosa’s. Staat het water je al in de mond? Vergeet tijdens jouw bezoek aan Zuid-Afrika niet de klassiekers: biltong, boerewors, bunny chow en een potjie. We vertellen hier niet te veel over en raden aan het eens te proberen tijdens jouw verblijf in Kaapstad 😉

Restaurants in Blouberg

Tijdens ons verblijf in Kaapstad beschikten we over een keuken en daarom hebben we vaak zelf gekookt. Uit eten gaan in Zuid-Afrika is in vergelijking met Nederland erg goedkoop. Een hoofdgerecht score je bijvoorbeeld voor tussen de €5 en €10. We zijn een aantal keer uit eten geweest in Kaapstad en hebben op basis hiervan enkele aanraders voor je op een rijtje gezet.

The Indian Chapter 🍛

Absoluut ons favoriete restaurant in Blouberg! Hier haal je overheerlijke (vegetarische) Indiase gerechten. De samosa’s zijn werkelijk waar zo groot als een sneeuwbal. Wij vonden het restaurant niet heel sfeervol, daarom raden we aan hier af te halen in plaats van bij het restaurant te eten. Gelukkig geen straf om na een lange kitesessie languit op de bank een bordje Indiaas te eten.

Blowfish 🐡

Blowfish is een visrestaurant in Blouberg en valt in het ‘duurdere segment’ maar mag zeker niet overgeslagen worden. Je hebt hier keuze uit onder andere sushi, de vangst van de dag en fish and chips. Zelf jouw bord samenstellen? Bij het seafood buffet kies je zelf waarna de vis vers voor jou bereid wordt. Reken op een enorm bord vis als je de teriyaki tonijn besteld!

Jerry’s 🍔

Een Zuid-Afrikaanse hamburger keten met zoveel keuze op het menu dat het je duizelt. Rond etenstijd dineer je hier met uitzicht op de Tafelberg inclusief ondergaande zon. Op het menu staan klassieke hamburgers, kipburgers, vegetarische burgers, spareribs, taco’s, zoete aardappelfriet en uiringen. Een dikke aanrader om bij te tanken na je kitesessie in Blouberg!

Restaurants rondom Blouberg

On the rocks 🍣

Op 10 minuutjes rijden van Blouberg naar Big Bay. On the rocks ligt letterlijk op de rotsen aan de waterkant en ook hier kan je ontbijten, lunchen, dineren of borrelen met een prachtig uitzicht op de Tafelberg. Het ontbijt en de koffie zijn hier overheerlijk en van horen zeggen kan je hier ook goed terecht voor een goed bord vis.

Bo Kaap kombuis 🍜

Echte Cape Malay gerechten in de pittoreske wijk Bo Kaap in hartje Kaapstad.  Bo Kaap werkt met een buffet waarbij je zo vaak als je wil op mag scheppen. Omdat het restaurant door moslims gerund wordt, is het hier niet mogelijk een biertje te drinken.

Vlag van Zuid-Afrika

De talen van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft 11 nationale talen! In Kaapstad wordt voornamelijk Xhosa, Afrikaans en Engels gesproken. In het gebied rond Blouberg, waar de meeste kiters verblijven, overheerst Engels.

De braai

Als je het woord barbecue in Zuid-Afrika in de mond neemt is het als vloeken in de kerk. De braai staat centraal bij de nagenoeg alle evenementen. Geboorte? Braai. Bruiloft? Braai. Vrijdag? Braai. De schoondochter van je achteroom heeft een nieuwe vriendin? Braai!

Iedereen heeft een eigen techniek voor het optimaal aansteken en op temperatuur houden van de braai en ontfermt zich met liefde over het vuur. Degene die deze taak op zich neemt wordt voor de avond gekroond tot ‘braaimaster’. Op de braai wordt voornamelijk vlees bereid, daarnaast worden er ook veel bijgerechten zoals knoflookbrood en groenten gegrild.  

Braaien in Zuid-Afrika

Hello, how are you?

Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk om even naar de gemoedstoestand van je gesprekspartner te vragen voordat je het gesprek aangaat. Het is niet de bedoeling om vervolgens je volledige levensverhaal op diegene los te laten. In onze ogen is het wel een hele fijne gewoonte om even te vragen hoe het met je gesprekspartner gaat.

Zuid-Afrikaanse slang

Het Zuid-Afrikaanse Engels staat bol van de slang. Zo is het Nederlanse ‘lekker’ een vast onderdeel van de dagelijkse vocabulaire en is ‘kak’ het Zuid-Afrikaanse equivalent van kut. Als je wilt aankaarten dat iets lekker kut is hoef je hier dus maar twee letters aan te passen. Handig!

‘Tekkies’ zijn sneakers, de Tekkietown is bijvoorbeeld een grote sneakerwinkel in Zuid-Afrika. ‘Bleek’ is een term waarmee aangegeven wordt dat iets zuur, vervelend, is. Verder zijn er vele variaties op het woord ‘nu’. Je kunt een actie ‘now’, ‘now now’ of ‘just now’ uitvoeren. Now betekent NU, now now is op redelijk korte termijn en just now staat voor binnenkort of misschien ooit. Het is ons in 3,5 maanden niet helemaal duidelijk geworden hoe dit in elkaar steekt, veel succes daarmee 😉