Kitesurfen in Kaapstad

Kitesurfen in Blouberg Kaapstad

Goed, je bent in Kaapstad. Und jetzt? Waar zijn de beste kitespots, waar staat de hardste wind en waar kan je kiteles krijgen? We hebben de details over het windseizoen van Kaapstad, het water, de kitespots maar ook handige informatie en tips over kitemateriaal voor je op een rijtje gezet.

Het windseizoen van Kaapstad

Kaapstad staat bekend om de ‘Cape Doctor’, een snoeiharde zuidoostelijke wind. De locals hebben deze naam bedacht omdat men gelooft dat de harde wind de stad schoon waait van vervuiling. Het windseizoen begint van Kaapstad rond half november en loopt tot ongeveer eind maart. In het hoofdseizoen is zuidoost de dominante windrichting. De wind blaast parallel aan het strand over de stad heen richting Blouberg. 

Soms komt het voor dat de zuidoostelijke wind ‘s ochtends al blaast. Als dat het geval is, valt de wind rond de middag vaak even weg waarna deze weer oppikt en gedurende de dag op kan bouwen tot 30+ knopen. Als er ‘s ochtends geen wind is, trekt deze vaak rond een uurtje of 1 in de middag aan en piekt de wind tussen 4 uur ‘s middags en 7 uur ‘s avonds. Onnodig om te zeggen maar tussen 4 en 7 uur ’s avonds is het spits en laat de kite community haar dikste kiteloops zien 🙂

De zee van Kaapstad

Portugees oorlogsschip Kaapstad Zuid-Afrika

Tot aan Cape Alguhas aan de zuidkust kitesurf je in de Atlantische Oceaan. Dit stuk oceaan is fris! Het water van de kitespots in Kaapstad wordt snel diep en is kouder dan je biertje op het terras. Een goed wetsuit is daarom een pré, denk aan een 4/3 of 5/4! Naast andere kitesurfers deel je de Kaapse bouillon met walvissen, maanvissen, zeerobben en hier en daar een Portugees oorlogsschip. Dan de olifant in de kamer: ja, bij Kaapstad komen ook haaien voor. Omdat het water koud is, is het echter zeldzaam eentje te spotten. 

Hoe verder je naar het oosten reist (richting de Indische Oceaan), hoe warmer het zeewater wordt. Vanaf 1960 tot nu zijn er 28 aanvallen geweest rondom Kaapstad, waarvan 7 fataal. De kans dat je oog-in-oog komt te staan met een haai is ontzettend klein en de kans dat je er iets aan overhoud is nog veel kleiner. Gelukkig maar!

De mooiste kitespots in Kaapstad

Een spothopper kan in Kaapstad naar hartenlust hoppen. De stranden vanaf Sunset Beach tot Big Bay zijn de bekendste kitespots in Kaapstad. Dit strand van ongeveer 10 km lang is waar de Cape Doctor huishoudt. Dit is dan ook waar de professionals en het grootste deel van de kite community verblijven. Vlak buiten de stad, tot op 2 uur rijden vanaf Blouberg, vind je eveneens prachtige kitespots. Voor ieder wat wils!

Kitespot in Blouberg Kaapstad

Kitespots op maximaal één uur rijden vanaf Blouberg

Het zand dat over de weg blaast, de ‘Table Cloth en loopende professionals: dit zijn dé kitespos van Kaapstad. Je vaart met je linkerbeen naar voren, wat Kaapstad een paradijs maakt voor kiters die op links springen. Met name met afgaand tij kunnen de golven erg mooi aan komen rollen.

Sunset Beach

Het strand het dichtst bij de stad. Hierdoor is de wind op Sunset Beach de hardst van de kitespots in Blouberg, maar ook het meest vlagerig. Sunset Beach is (naast Dolphin Beach) het startpunt van menig downwinder. Op het strand van Sunset Beach liggen veel stenen, kijk uit voor je kleine teen. Klik hier voor de Google Maps locatie van de Sunset Beach.

Dolphin Beach

Deze kitespot kan erg druk worden door het nabijgelegen resort. De golven zijn hier vaak hoger dan bij de andere kitespots in Blouberg. Ook hier worden vaak downwinders gestart. Klik hier voor de Google Maps locatie van Dolphin Beach.

Kite Beach

Ook wel ‘KFC Beach’ genoemd. Dit is het strand waar sinds 2018 de King of the Air wordt georganiseerd. Vaak rustiger dan Dolphin Beach. Klik hier voor de Google Maps locatie van Kite Beach.

Doodles

Hiermee wordt het strand voor restaurant Doodles aangeduid. Dit deel van het strand is een stuk rustiger dan de andere kitespots en is vaak het eindpunt van downwinders in Blouberg. Klik hier voor de Google Maps locatie van Doodles.

De originele locatie van The King of the Air. Hier hebben legendes als Robbie Naish, Ruben Lenten, Aron Hadlow en Jessie Richman geschiedenis geschreven tijdens de eerste edities van KOTA. De kitespot wordt ‘omarmd’ door rotsen maar heeft ook een zandstrand. De wind is hier zachter dan bij de andere kitespots in Kaapstad en de golven komen mooi aanrollen. Hierdoor is Big Bay geliefd is onder waveriders. Klik hier voor de Google Maps locatie van Big Bay.

Haakgat ligt op tien minuten rijden van Blouberg waardoor de wind minder hard is dan bij Blouberg. Haakgat staat bekend om haar grote golven. Haakgat beschikt over een zandstrand maar er liggen ook rotsen in het water. Ook dit is een populaire kitespot onder waveriders. Klik hier voor de Google Maps locatie van Haakgat.

Nog wat noordelijker van Haakgat vind je Melkbos. Deze kitespot beschikt over een ruim zandstrand en veel parkeerplek. Bij Melkbos liggen veel stenen in het water die je op het eerste oog (door het getij) misschien niet ziet. Doe een goede spotcheck voor je het water op gaat! Klik hier voor de Google Maps locatie van Melkbos.

Muizenberg is een kitespot waar veel wordt gesurfd op windloze dagen. Op deze kitespot kan gekite worden met de zuidoostelijke wind, maar in dat geval is de wind (bijna) volledig aanlandig. Met deze windrichting is kitesurfen bij Blouberg de betere optie. Muizenberg heeft een groot en breed zandstrand en is daarom geliefd onder badgasten. Kijk goed uit voor je voeten en kite want er ligt (helaas) veel glas op het strand. Klik hier voor de Google Maps locatie van Muizenberg.

Noordhoek ligt op een uurtje rijden ten zuiden van Blouberg. Noordhoek heeft een prachtig breed zandstrand. Met hoog water loopt een deel van dit strand onder water waardoor een tijdelijke lagoon ontstaat (hier mág niet op gekite worden maar het kan natuurlijk wel ;). De kitespot heeft veel ruimte en goede voorzieningen zoals een toilet en grote parkeerplaats. Let op de rotsen aan de uiteinden van het strand! Klik hier voor de Google Maps locatie van Noordhoek.

Kommetjie (‘Kommekie’ op z’n Afrikaans) heeft een kleiner strand dat soms bedolven is onder kelp. De voorzieningen zijn goed. Er is een toiletgebouw met douche aanwezig en een grote parkeerplaats. Ook op deze kitespot liggen hier en daar wat rotsen maar eenmaal op te water kom je hoogstens een stuk verdwaalde kelp tegen. Klik hier voor de Google Maps locatie van Kommetjie.

We noemen deze kitespots in één adem omdat deze hetzelfde stuk kust liggen. Deze kitespots liggen ten zuiden van de stad op ongeveer een uur rijden vanaf Blouberg. De zuidoostelijke wind is hier harder dan bij Blouberg en kan vlagerig zijn als deze over het land aankomt. De golven kunnen tot 6 meter hoog worden en de kust bestaat voor een deel uit rotsen. Deze kitespots zijn alleen geschikt voor ervaren kitesurfers.  

Op dagen dat het lekker doorwaait is vooral Misty Cliffs geliefd onder de professionals door de hoge golven en snoeiharde wind. Als je het zelf te hard vindt waaien is aapjes kijken bij Misty Cliffs ook een goede dagactiviteit! Klik hier voor de Google Maps locatie van deze kitespots.

Kitespots op één tot twee uur rijden vanaf Blouberg

Main Beach

Langebaan ligt op 1,5 uur rijden van Kaapstad maar deze kitespot is zeker een aanrader! De kitespot ligt in een inham en is daardoor beschut van de Atlantische rollers. De plek achter het eilandje is een geliefde plek onder freestylers vanwege het botervlakke water. De wind kan vlagerig zijn omdat deze over een eilandje heen waait. Als je na je kitesessie zin hebt in een goudgele rakker dan kun je terecht bij verschillende restaurantjes aan het strand. Op Langebaan Main Beach wordt veel les gegeven, let dus goed op bootjes, kitesurfers en andere watersporters. Klik hier voor de Google Maps locatie van Langebaan Main Beach.

Kitespot Langebaan Main Beach in Zuid-Afrika

Shark Bay

Op tien minuten rijden vanaf Main Beach ligt Shark Bay. In dit baaitje wemelt het gelukkig niet van de haaien maar het is wel één van de mooiste spots waar wij gekite hebben. Met eb is het water ondiep maar daardoor ontzettend vlak. De wind kan op Shark Bay zachter zijn dan op Main Beach. Als er te weinig wind staat op Shark Bay doe je er goed aan om terug te rijden naar Main Beach. Klik hier voor de Google Maps locatie van Langebaan Shark Bay.

Kitespot Shark Bay bij Langebaan

Hermanus ligt op 1,5 uur rijden redelijk ver van Kaapstad af. Door de prachtige omgeving en de botervlakke lagoon is dit een kitespot die op de bucketlist van menig kitesurfer staat. Een goede windrichting (west) is op Hermanus zeldzaam in het hoofdseizoen omdat de wind voornamelijk uit het oosten komt. Hermanus wordt ook wel de walvishoofdstad van de wereld genoemd. Vroeg in het windseizoen (oktober tot begin november) is de kans vrij groot dat je walvissen tegenkomt tijdens het kiten. Hoe vet is dat?! 😍 Klik hier voor de Google Maps locatie van Hermanus.

Kiteles in Kaapstad

Kaapstad is niet alleen een kitesurf bestemming voor gevorderde en professionele kitesurfers. Je kan ook terecht voor kiteles en materiaalverhuur. Als je kiteles in Kaapstad overweegt, wees je er dan wel van bewust dat de condities pittig kunnen zijn en dat het langer kan duren voor je de waterstart helemaal onder de knie hebt. 

High Five kiteschool Kaapstad

Kiteles bij High Five kiteschool

Tijdens ons verblijf in Kaapstad hebben wij zelf als freelance instructeurs lesgegeven bij High-Five, een gezellige en professionele kiteschool in Blouberg die wij zeker aan kunnen raden. High-Five is de enige IKO kiteschool in Kaapstad. De school wordt met ontzettend veel passie gerund door Amy, Jamie en David. Er wordt gewerkt met een vast team en een grote groep enthousiaste freelancers. Op vrijdag zijn alle instructeurs te vinden op de wekelijkse braai, waar studenten ook van harte welkom zijn.

Kitesurf materiaal

Welke kitematen zijn geschikt voor Kaapstad?

Mocht je puur voor het hoofdseizoen naar Kaapstad gaan: laat je grote maten thuis. Als het windseizoen begonnen is komt het weinig voor dat men een kite groter dan 10 meter gebruikt. In het begin van het seizoen hebben wij de 11 en 13 meter af en toe gebruikt maar toen het windseizoen eenmaal los was zijn deze weer veilig onze boardbag in gegaan. 

Vanwege de dichtheid van de wind voeren wij in Kaapstad standaard met een kleinere kite dan waarmee we in Nederland met dezelfde windsnelheid zouden varen. Je zal merken dat 30 knopen in Nederland totaal anders is dan 30 knopen in Kaapstad. Onze meest gebruikte maten in het hoofdseizoen (ongeveer 75 en 65 kg) waren de 7, 8 en 9 meter.

Kiteshops in Kaapstad

Als je zin hebt om jouw spaarpot eens flink stuk te staan, dan kan dat zeker. De lokale ondernemers in Kaapstad weten goed in te spelen op de kitescene en kiteshops zijn er dan ook in overvloed. De meeste kiteshops zijn gecentreerd rond Blouberg maar in de stad zelf vind je ook enkele kiteshops. Elk a-merk heeft wel een kiteshop waar je terecht kan.

Tweedehands kitesurf materiaal

Als je op zoek bent naar kitesurf materiaal voor een zacht prijsje, dan is tweedehands kitesurf materiaal een goede optie. Je kunt op drie manieren aan tweedehands kitesurf materiaal komen: Gumtree (de Zuid-Afrikaanse Marktplaats), Facebook marketplace en de Facebook-groepen ‘Second Hand Kitesurfing Gear South Africa’ en ‘Second Hand Kiteboarding Gear Cape Town’.

Reparaties van kites en wetsuits

Als je intensief gebruik maakt van je kitesurf materiaal dan kan het helaas gebeuren dat er iets kapot gaat. Niet getreurd: er zijn reparateurs die jouw kitesurf materiaal netjes oplappen. Voor kite reparaties kan je terecht bij Second Wind Sails. Scheurtje in je wetsuit? Wij hebben erg goede ervaring met Coral Wetsuits.

King of the air Kaapstad

King of the air Kaapstad

Hét jaarlijkse big air kitesurf evenement. Dit spektakel wordt ieder jaar rond half november georganiseerd op Kite Beach. In dit evenement concurreert de crème de la crème van het kitesurfen met elkaar in een 2-daagse wedstrijd waarna de koning wordt gekroond. Lekker met je bek in de zon, een biertje, hitjes en gestoorde tricks: gegarandeerd een topdag! Kan je niet live kijken? Via de website is de hele competitie via een livestream te volgen.

Tip: neem iets mee om je ogen te beschermen, het kan flink stuiven op het strand. Een trui voor later op de dag is ook aan te raden!

Kaapstad staat bekend om de ‘Cape Doctor’, een snoeiharde zuidoostelijke wind. Het windseizoen van Kaapstad begint rond half november en loopt tot ongeveer eind maart. Soms komt het voor dat de zuidoostelijke wind ‘s ochtends al blaast. Als dat het geval is, valt de wind rond de middag vaak even weg waarna deze weer oppikt en gedurende de dag op kan bouwen tot 30+ knopen. Als er ‘s ochtends geen wind is, trekt deze vaak rond een uurtje of 1 in de middag aan en piekt de wind tussen 4 uur ‘s middags en 7 uur ‘s avonds. Onnodig om te zeggen maar tussen 4 en 7 uur ’s avonds is het spitsuur en laat de kite community haar dikste kiteloops zien 🙂

Portugees oorlogsschip Kaapstad Zuid-Afrika

Tot aan Cape Alguhas kitesurf je in de Atlantische Oceaan. Een fris stukje oceaan! Het water in Kaapstad wordt snel diep en is kouder dan je biertje op het terras. Een goed wetsuit is daarom een pré: denk aan een 4/3 of 5/4! Dan de olifant in de kamer: ja, bij Kaapstad komen ook haaien voor. Omdat het water koud is, is het gelukkig zeldzaam eentje te spotten. 

Sunset Beach

Het strand het dichtst bij de stad. Hierdoor is de wind op Sunset Beach de hardst maar ook het meest vlagerig. Sunset Beach is het startpunt van menig downwinder. Op het strand van Sunset Beach liggen veel stenen, kijk uit voor je kleine teen. Klik hier voor de Google Maps locatie van de Sunset Beach.

Dolphin Beach

Dolphin Beach kan druk worden door het nabijgelegen resort. De golven zijn hier vaak hoger dan bij de andere kitespots in Blouberg en ook hier worden downwinders gestart. Klik hier voor de Google Maps locatie van Dolphin Beach.

Kite Beach

Ook wel ‘KFC Beach’ genoemd. Dit is het strand waar sinds 2018 de King of the Air wordt georganiseerd. Vaak rustiger dan Dolphin Beach. Klik hier voor de Google Maps locatie van Kite Beach.

Doodles

Hiermee wordt het strand voor restaurant Doodles aangeduid. Dit strand is een stuk rustiger dan de andere kitespots en is het eindpunt van downwinders in Blouberg. Klik hier voor de Google Maps locatie van Doodles.

Big Bay

De originele locatie van The King of the Air. De kitespot wordt ‘omarmd’ door rotsen maar heeft ook een zandstrand. De wind is hier zachter dan bij de andere kitespots in Kaapstad en de golven komen mooi aanrollen. Hierdoor is Big Bay geliefd is onder waveriders. Klik hier voor de Google Maps locatie van Big Bay.

Haakgat

Haakgat ligt op tien minuten rijden van Blouberg waardoor de wind zachter is dan bij Blouberg. Haakgat staat bekend om haar grote golven. Haakgat beschikt over een zandstrand maar er liggen ook rotsen in het water. Ook dit is een populaire kitespot onder waveriders. Klik hier voor de Google Maps locatie van Haakgat.

Melkbos

Noordelijker van Haakgat vind je Melkbos. Melkbos beschikt over een ruim zandstrand en veel parkeerplek. Bij Melkbos liggen veel stenen in het water die je op het eerste oog (door het tij) misschien niet ziet. Doe een goede spotcheck voor je het water op gaat! Klik hier voor de Google Maps locatie van Melkbos.

Muizenberg

Muizenberg is een kitespot waar veel wordt gesurfd op windloze dagen. Muizenberg heeft een groot en breed zandstrand en is daarom geliefd onder badgasten. Kijk goed uit voor je voeten en kite want er ligt (helaas) veel glas op het strand. Klik hier voor de Google Maps locatie van Muizenberg.

Noordhoek

Noordhoek ligt op een uurtje rijden ten zuiden van Blouber en heeft een prachtig zandstrand. De kitespot heeft veel ruimte en goede voorzieningen zoals een toilet en grote parkeerplaats. Let op de rotsen aan de uiteinden van het strand! Klik hier voor de Google Maps locatie van Noordhoek.

Kommetjie

Kommetjie (‘Kommekie’ op z’n Afrikaans) heeft een kleiner strand dat soms bedolven is onder kelp. De voorzieningen zijn goed. Er is een toiletgebouw met douche aanwezig en een grote parkeerplaats. Ook op Kommetjie liggen hier en daar wat rotsen maar eenmaal op te water kom je hoogstens een stuk verdwaalde kelp tegen. Klik hier voor de Google Maps locatie van Kommetjie.

Witsands, Scarborough en Misty Cliffs

We noemen deze kitespots in één adem omdat deze hetzelfde stuk kust liggen. Deze kitespots liggen ten zuiden van de stad op ongeveer een uur rijden vanaf Blouberg. De zuidoostelijke wind is hier harder dan bij Blouberg en kan vlagerig zijn als deze over het land aankomt. De golven kunnen tot 6 meter hoog worden en de kust bestaat voor een deel uit rotsen. Deze kitespots zijn alleen geschikt voor ervaren kitesurfers. Klik hier voor de Google Maps locatie van deze kitespots.

Langebaan Main Beach

Langebaan Main Beach ligt op 1,5 uur rijden van Kaapstad maar is zeker een aanrader! De kitespot ligt in een inham en is daardoor beschut van de Atlantische rollers. De plek achter het eilandje is een geliefde plek onder freestylers vanwege het botervlakke water. De wind kan vlagerig zijn omdat deze over een eilandje heen waait. Als je na je kitesessie zin hebt in een goudgele rakker dan kun je terecht bij verschillende restaurantjes aan het strand. Op Langebaan Main Beach wordt veel les gegeven, let dus goed op bootjes, kitesurfers en andere watersporters. Klik hier voor de Google Maps locatie van Langebaan Main Beach.