Met een lucht- en watertemperatuur van 25 tot 30 graden is Diani Beach bij uitstek een kitesurf bestemming voor de mooi weer kitesurfer. De zachte tot gematigde wind maakt het een waar paradijs voor beginnende kitesurfers, foilers, freestylers en liefhebbers van grote kitematen. Je dikke Nederlandse wetsuit en stormkites kan je gegarandeerd thuis laten.
De windseizoenen van Kenia
Kenia kent twee windseizoenen, het kaskazi seizoen (half december tot half maart) en het kuzi seizoen (juni tot half september).
Het kaskazi windseizoen
Een noordelijke of noordoostelijke bries, resulterend in side shore of side on shore wind bij Diani Beach. De kaskazi wind is een betrouwbare en stabiele wind van rond de 15 knopen. Hier en daar vind je een dag met 20 knopen. De windzekerheid tijdens het kaskazi seizoen is top: in dit windseizoen kun je bijna iedere dag het water op. Tegen het einde van de ochtend begint het te waaien en rond de avond (rond 6 of 7 uur) is het potje wind op.
Het kuzi windseizoen
Gedurende het kuzi windseizoen is het iets koeler dan in het kaskazi windseizoen. Het kuzi windseizoen wordt dan ook aangeduid als de ‘winter’. In deze periode komt de wind uit het zuiden of zuidoosten. De wind is minder betrouwbaar en lastiger te voorspellen maar de windsnelheid ligt tijdens het kuzi seizoen wel iets hoger dan tijdens het kaskazi seizoen: gemiddeld tussen de 18 en 22 knopen.
De zee langs de kust van Diani Beach
Tijdens ons verblijf in Diani Beach noemden wij het water liefkozend ‘de frituurpan’. Je raadt het al: het water is een warm bad! De watertemperatuur in Kenia ligt tussen de 26 en 30 graden. Eigenlijk zijn een boardshort en lycra te warm maar deze zijn zeker aan te raden als bescherming tegen de felle Keniaanse zon.
Het is een tropische bedoeling aan de kust van Diani Beach. Je deelt het water hier met schildpadden, zee-egels, vliegende vissen, dolfijnen en Portugese oorlogsschepen. Onder de nieuwe en volle maan is het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst. Tijdens laag water liggen op verschillende plekken langs de kust van Diani Beach zandbanken en rif bloot. Kijk dus uit dat je geen zand hapt en het rif niet kopstoot! Als je een trick niet landt en valt, sta dan niet op plekken waar het water donkerder is. Hier liggen stenen en rif in het water en bestaat de kans dat je een zee-egel vangt met jouw voet. Autsj! 😟
Kitespots in Diani Beach
Het strand van Diani Beach is ongeveer 14 kilometer lang en is één grote kitespot waar overal gekite wordt. Toch worden bepaalde ‘kitespots’ aangeduid met verschillende namen.
De noordelijkst kitespot van Diani Beach en tevens een erg geliefd strand onder de lokale bevolking. Heb je ooit jouw kite opgebouwd met achtergrond geluiden van de lokale moskee? Op Kongo River kan dat zomaar gebeuren. Omdat Kongo River de noordelijkste kitespot van Diani Beach is, is deze spot geliefd als start voor een downwinder. Let erop dat er een stukje downwind, waar je te water gaat, stenen liggen. Klik hier voor de Google Maps locatie van Kongo River.
Paradijs als je het ons vraagt! Op een paar minuutjes kitesurfen vanaf restaurant Nomads ligt tegen het rif aan een zandbank. De zandbank komt met laag water droog te staan en is dan erg geliefd onder toeristen die hier snorkelend ronddobberen. Afhankelijk van de windrichting is het water aan één zijde van de zandbank botertje vlak en dus perfect voor een freestyle sessie. Wij raden aan de zandbank als beginner over te slaan en niet alleen naar de zandbank te gaan voor het geval de wind wegvalt en je jouw kite niet meer kan relaunchen. Klik hier voor de Google Maps locatie van de zandbank.
Iets ten noorden van kiteschool KiteMotion (en ten zuiden van kiteschool H2o) ligt een zandbank pal naast de kust. Deze zandbank is geschikter voor beginners omdat deze direct naast het strand ligt. Met laag water is het water hier enorm vlak maar ook (gevaarlijk) ondiep. We raden aan altijd eventjes het water in te lopen om de waterstand te checken. Let erop dat de zandbank op een gegeven moment ophoudt en er zich downwind van de zandbank rotsen bevinden (zee-egels!). Klik hier voor de Google Maps locatie van de zandbank.
Vaar je een stuk de zee op, dan zal je zien dat er voor de kust van Diani Beach een rif ligt. Dit rif dient als een natuurlijke barrière die de grootste golven tegenhoud. Omdat het hier minder diep is dan verder op zee worden de golven opgestuwd, waardoor het rif is vooral onder strapless kitesurfers populair is. De binnenkomende rollers worden soms ook gebruikt als kicker voor een sprong. Check van te voren het getij goed om te voorkomen dat jij en jouw surfplank op het rif knallen. De locals kunnen je uiteraard ook meer vertellen over het beste tijdstip om een bezoekje te brengen aan het rif.
Kiteles in Diani Beach
De kitescholen in Diani Beach schieten als paddestoelen uit de grond. Wat betreft de keuze voor een kiteschool raden we aan de kitescholen online te vergelijken aan de hand van aanbod, prijzen en recensies. Mocht je jouw kitelessen ter plekke willen boeken, dan is het altijd leuk om in Diani Beach zelf wat rond te neuzen bij de kitescholen zelf om de sfeer te proeven en zo te bepalen waar je jouw kite carrière wilt beginnen.
Kitesurf materiaal
Kitematen
Stof je grote kites maar af want deze gaan mee naar Diani Beach! De windsterkte in Diani Beach is zacht tot gemiddeld en varieert tussen de 15 en 22 knopen. Wij (ongeveer 75 en 65 kg) hebben in het kaskazi seizoen voornamelijk onze 13 en 11 meter gebruikt. Daarnaast hebben we gefoild met onze kleine maatjes. Op een gemiddelde dag in Diani Beach zie je alle kitematen tussen de 10 en 15 meter voorbij vliegen.
Onderhoud
We raden aan tijdens je verblijf in Kenia voorzichtig om te gaan met je dierbare kitesurf materiaal. Extra onderdelen zijn lastig te krijgen en een professionele reparateur is er niet. Het is belangrijk om je kites niet te lang in de felle Keniaanse zon te laten liggen en om het kitesurf materiaal af te spoelen met zoet water. Al onze tips om langer plezier te hebben van je kitesurf materiaal vind je hier.
Kiteshops en tweedehands materiaal
Zorg ervoor dat jouw kiteset compleet is voor je naar Diani Beach afreist, want het is lastig om kitesurf materiaal te kopen in Diani Beach. Ondanks dat Diani Beach populaire kite bestemming is, is dit niet te merken aan de aanwezigheid van kiteshops zoals in Tarifa of Kaapstad. Het is ongetwijfeld mogelijk via kitescholen tweedehands materiaal te kopen of onderdelen te bestellen maar je doet er goed aan hier niet afhankelijk van te zijn en met een complete set richting Kenia te gaan! Check de Facebook pagina’s ‘kitesurfing Kenya’ en ‘Kenya kitesurfing from A to Z’ voor tweedehands kitesurf materiaal.
Reparaties van kites
Het kan helaas gebeuren dat er iets kapot gaat. In Diani Beach vind je geen ‘professionele’ reparateurs. Via-via hoorden wij dat kitescholen kapotte kites soms naar een reparateur in Mombassa sturen waar patches genaaid kunnen worden. Tot die tijd worden kleinere pinholes en scheurtjes vaak opgelost met een tijdelijke patch. Helaas hebben wij ook scheurtjes in het doek gehad tijdens ons verblijf in Diani Beach. Wij hebben hier een tijdelijke patch op geplakt en thuis in Nederland de kites laten oplappen door een professionele reparateur. Zet spinakertape en plakkers voor de bladder op je paklijst!