Geen wind? De leukste activiteiten in en rondom Kaapstad

De nachtmerrie van elke kitesurfer: geen wind! Ook in Kaapstad komt het soms voor dat de windgoden ons minder gunstig gezind zijn. Gelukkig heeft Kaapstad enorm veel te bieden en kan je deze dagen gebruiken om de stad en haar omgeving te ontdekken. Wandelen in Kaapstad, golfsurfen bij Muizenberg, markten afstruinen en boulderen: we hebben de leukste activiteiten in Kaapstad voor je op een rijtje gezet.

Wandelroutes in Kaapstad

Pak eens de benenwagen! Verken Kaapstad te voet met één van de vele wandelroutes die de stad rijk is. We hebben een paar algemene wandeltips voor je op een rijtje gezet. 

  • Check van te voren of de wandeling onderdeel is van een nationaal park en zo ja, wanneer de ingang sluit (kan per seizoen verschillen). In de zomer is het lekker vroeg aan je wandeling te beginnen aangezien je rond het middaguur sneller frituurt dan een kroketje in het frituurvet.
  • Trek schoenen aan waar je een flink stuk op kan wandelen en neem een trui mee. Het weer bovenop de Tafelberg maar ook op andere hoogten kan zomaar omslaan.
  • Neem voldoende water, minstens anderhalve liter per persoon, mee.
  • Neem een kleine snack mee of plan een lunch halverwege de wandeling.
  • Smeer je goed in met zonnebrand en als je een hoedje hebt: meenemen!

Een absolute must in Kaapstad: de Tafelberg beklimmen!

Wist je dat de Tafelberg één van de nieuwe zeven wereldwonderen is? Een reis naar Kaapstad is dan ook niet compleet zonder een bezoekje aan de Tafelberg. Je kan een gondel naar de top pakken maar je ervaart de Tafelberg pas echt door de 1086 meter zelf naar boven te klauteren. 

Wandeling Lion's Head in Kaapstad
Wandeling Tafelberg Kaapstad Zuid-Afrika

Er leiden verschillende wegen naar de top. De snelste wandelroute is via de Platteklip Gorge, een vrij steile wandelroute recht omhoog naar de top. Een ander startpunt is ten zuiden van de Tafelberg in de botanische tuin van Kirstenbosch (ook zonder de Tafelberg een bezoek waard). Deze wandelroute leidt je omhoog via een bos en brengt je via Skeleton Gorge naar Maclear’s Beacon, het hoogste punt van de Tafelberg. Aan de westelijke kant van de Tafelberg klim je omhoog via Kasteelspoort.

Genoeg opties, dus. Er zijn een flink aantal wandelroutes omhoog en we raden aan je wandelroute van te voren goed te plannen. De lengte van de wandelroutes variëren van anderhalf tot maar liefst zes uur. Je doet er dus goed aan te kijken wanneer de zon onder gaat zodat je voldoende tijd hebt de wandeling in daglicht af te maken. Ook is het handig van te voren te checken wanneer de laatste gondel naar beneden gaat, als je van plan bent de gondel naar beneden te pakken. Online zijn de startpunten van de wandelroutes en de tijden van de gondel te vinden, Google is je vriend!

Devil's Peak

Onderschat de Devil’s Peak niet! Dit zusje van de Tafelberg is slechts 90 meter lager en is dus ook een flinke klim omhoog. Zorg dat je van tevoren goed weet welke wandelroute je wilt volgen, want we hebben via-via gehoord dat men wel eens de weg kwijt raakt op deze berg. Mocht je op de weg naar beneden de ‘alternative route’ naar beneden willen volgen, weet dan dat deze wandelroute een stuk langer is dan de wandelroute omhoog. Hier kwamen wij onderweg, op het heetst van de dag, achter 🥵

Devil's Peak wandeling Kaapstad Zuid-Afrika

Lion's Head

Het kleinere zusje van de Tafelberg met een top van 669 meter hoog. Voor uitzichten op de Tafelberg, Devil’s Peak en een 360 graden uitzicht over Kaapstad raden we deze wandeling aan. Je kan de Lion’s Head links- of rechtsom bewandelen. Tip: plan een wandeling rond zonsopgang- of ondergang voor adembenemende uitzichten over Kaapstad en haar omgeving.

Woodstock Cave

Een relatief makkelijke maar zeker niet saaie wandeling. Vanaf de stad is de Woodstock Cave te spotten in de bergwand van de Devil’s Peak. Eerst wandel je een aantal kilometers over een vervallen autoweg met uitzichten over Kaapstad (erg fotogeniek) waarna je in ongeveer 15 minuten langs de bergwand van de Devil’s Peak naar de Woodstock Cave klautert. 

Woodstock Cave wandeling Kaapstad Zuid-Afrika

Wandelen in National Park Cape Point

Op een ruime anderhalf uur rijden vanaf Blouberg vind je het Cape Point Natural Park. Vraag bij de ingang naar een foldertje met wandelroutes. In dit park spot je scheepswrakken, struisvogels, bavianen (niet voeren!), springbokken en tevens vind je hier Kaap de Goede Hoop. Er is genoeg te zien om een dag mee te vullen, vertrek dus vroeg! Mocht je vanuit de stad komen dan is het leuk om via de indrukwekkende Chapman’s Peak Drive te rijden en een korte stop te doen bij Boulders Beach, waar een kolonie pinguïns woont.

Kaap de goede hoop Kaapstad Zuid-Afrika
Kaap de goede hoop Kaapstad Zuid-Afrika

Golfsurfen in Kaapstad

Geen wind maar wel zin in een zoute bek? Op windloze dagen of op dagen met aflandige wind is op is golfsurfen een leuke en sportieve activiteit. Golfsurfen kan goed in Muizenberg, op een uurtje rijden vanaf Blouberg en in Big Bay, op slechts tien minuten rijden vanaf Blouberg.

Muizenberg

Muizenberg is aan te raden wanneer de wind aflandig is omdat de golven hierdoor omhoog worden gestuwd. Dit resulteert in mooie, nette sets golven. Aan de boulevard van Muizenberg zitten een aantal surfwinkels waar je voor een prikkie een surfboard en wetsuit kan huren en vervolgens afsluit met een heerlijk lokaal pilsje. Proost!

Big Bay

Bij Big Bay surf je met een idyllisch uitzicht op de Tafelberg. Vanwege de mooie golven is deze surfspot ook erg geliefd onder wave kiters. Aan de kleine boulevard van Big Bay hebben zich een aantal surfshops en restaurants gevestigd waar je terecht kan om een surfboard te huren, een flinke hamburger te eten en af te sluiten met een goudgele rakker.

Een filmpje pakken bij The Labia bioscoop

Als het bijvoorbeeld regent (komt niet vaak voor) dan is The Labia Theatre dé oplossing. Dit is Kaapstad haar oudste bioscoop, gehuisvest in een prachtig pand dat vroeger dienst deed als Italiaanse ballroom. Je kan hier terecht voor Hollywood blockbusters maar The Labia heeft ook een ruim aanbod aan buitenlandse films, arthouse films en Afrikaanse films. Voor een kaartje ben je slechts €4 (oktober 2021) kwijt.

Klimmen en boulderen bij City Rock

Wij hebben in Kaapstad boulderen ontdekt. Dit was één van onze favoriete geen wind activiteiten! Je klimt op muren tot ongeveer 3 meter hoog waaronder dikke matten liggen. De boulder problems (routes) zijn onderverdeeld in verschillende niveaus en worden regelmatig veranderd voor de afwisseling. Naast een leuke praktische puzzel, is het ook nog eens een goede workout voor je armen en core. Wij hebben voornamelijk bij City Rock geklommen maar er zijn meerdere klimhallen te vinden in Kaapstad. Bij een dagpas is gebruik van de fitness ruimte inbegrepen.

Boulderen in City Rock in Kaapstad

Struin de lokale markten af

Gedurende de weekenden staat Kaapstad bol van de markten. Op de meeste markten staat eten en borrelen centraal. De locals trekken er in het weekend vroeg op uit om op de picknickbanken van de marktjes te genieten van lekkernijen die worden weggespoeld met lokale wijnen en biertjes. Naast een breed aanbod aan gerechten staan op de meeste markten marktkramers die lokale producten en delicatessen aanbieden. Zo koop je bijvoorbeeld een biltong (gedroogd vlees), biologische honing, handgemaakt keukenwaar of verse bessen.

De Milnerton Flea Market is elk weekend te vinden langs de ringweg in Paardeneiland en is de Zuid-Afrikaanse variant van een brocante. In de buurt vind je ook The Neighbourgoods Market waar designers hun specialiteiten verkopen en waar het aanbod warme happen enorm is. Voor een goed bord eten kan je ook terecht bij de Oranjezicht City Farm Market, waar veel lokale en handgemaakte producten worden aangeboden. Zuidelijker van de stad vind je in Muizenberg de Blue Bird Garage Market en de Bay Harbour Market in Hout Bay.

Wijnproeverij in Stellenbosch

Op een uurtje rijden van Kaapstad vind je Stellenbosch, een stad die voornamelijk bekend staat om de vele wijnhuizen (maar liefst 130!) en het heerlijke eten. Nip van een glaasjes wijn of ga voor een uitgebreide wijnproeverij. Vanuit de stad zijn de wijnhuizen prima te bezoeken met een Uber maar er zijn ook meerdere partijen die een ‘wijntrein’ aanbieden waarbij je in een hop-on-hop-off bus langs verschillende wijnhuizen gereden wordt. Hoef je zelf niet te BOB’en 🙂 Wij waren zelf gecharmeerd van Kleine Zalze, een minder commercieel en kleinschalig wijnhuis waar de wijn en borrelhappen ook nog eens overheerlijk zijn.

Een luie stranddag in Kaapstad

Kaapstad heeft veel stranden maar over het algemeen wordt afgeraden hier te zwemmen tenzij er een lifeguard aanwezig is. Het enige echte zwemstrand van Kaapstad bevindt zich in de wijk Camps Bay. Gelegen in een baai met een wit strand en uitzicht op de Tafelberg en Lion’s Head: beter krijg je het niet. In de weekenden en in de zomer kan dit strand erg druk zijn.