Praktische informatie voor een kitesurf vakantie naar Kaapstad

Spullen voor een reis naar Kaapstad

Voordat je op het vliegtuig stapt is een goede voorbereiding en enige kennis van Zuid-Afrika essentieel. De voorbereiding is vaak niet het spannendste deel van je vakantie en daarom hebben we alle praktische reisinformatie voor een reis naar Kaapstad en reizen in Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Als je deze lijst helemaal af kan vinken ben je goed voorbereid en kan de pret beginnen.

Het officiële reisadvies voor Zuid-Afrika en onze tips voor een veilig verblijf

Het reisadvies voor Zuid-Afrika van de Nederlands overheid vind je hier. Zuid-Afrika is een land met een zeer groot en zichtbaar verschil in welvaart. In Kaapstad leeft een deel van inwoners volgens een luxueuze, westerse levensstijl terwijl anderen in townships (sloppenwijken) wonen. De kans op diefstal of beroving is in bepaalde delen van Kaapstad zeker aanwezig. 

Tijdens ons verblijf in Kaapstad zijn we er gaandeweg achter gekomen hoe je jezelf en je bezittingen veilig houdt. Door een aantal zaken in de gaten te houden hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld in Zuid-Afrika. Dit zijn onze belangrijkste tips voor een veilig verblijf in Kaapstad:

Ga niet in het donker over straat. ‘s Avonds is de kans op beroving groter. In een grote groep (6+) zou het kunnen maar vermijd het waar mogelijk. Neem in plaats van de benenwagen de auto, ook als het om een stukje van 500 meter gaat. Heb je geen auto? Uber is een veilig en goedkoop alternatief. 

Drinkwater. Op alle plekken waar wij in Kaapstad en langs de Garden Route geweest zijn hebben we kraanwater gedronken. Het smaakt enigszins naar chloor (went ook wel) maar is gewoon drinkbaar. Vraag altijd eventjes bij jouw accommodatie na of het kraanwater inderdaad drinkbaar is.

Draag geen dure spullen in het zicht. Bijvoorbeeld camera’s, telefoons, tablets en zonnebrillen. Houd deze uit het zicht als je je door Kaapstad verplaatst. Neem camera’s mee in een normale rugtas en niet in een speciale cameratas. 

Laat geen bezittingen in de auto liggen. Haal al je bezittingen uit de auto te als je deze parkeert. Om te laten zien dat de auto leeg is kun je het handschoenenkastje open zetten en de hoedenplank weghalen. Laat je toch iets in de auto achter? Zorg dan dat het goed uit het zicht ligt. 

Parkeer (waar mogelijk) op bewaakte parkeerplaatsen. Bij veel parkeerplekken staan zogenaamde ‘parking boys’, te herkennen aan gekleurde hesjes. Deze mannen houden een oogje in het zeil terwijl je weg bent. Bij vertrek is een donatie niet verplicht, maar wel gewenst. Een klein bedrag (5R tot 10R) is voldoende.

Rijd met de deuren op slot. Hiermee voorkom je dat iemand makkelijk in je auto kan komen bij stoplichten of andere plekken waar je stil staat. Het is bij ons en onze vrienden niet voorgekomen dat iemand een poging heeft gedaan binnen te komen, maar neem liever het zekere voor het onzekere. 

Gebruik geen sleutelkluis. Op het internet circuleren filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je een keypod kraakt. Een goed alternatief is de autosleutel mee te nemen in een waterdicht hoesje. Bij de autoverhuur is het soms mogelijk een sleutel zonder elektronica krijgen.

Laat geen spullen op het strand liggen. In Nederland laten wij onze kitepomp en kitetas altijd op het strand liggen tijdens het kitesurfen. Doe dat niet in Kaapstad, de kans is aanwezig dat je jouw spulletjes niet meer terug ziet.

Haal de nodig reisvaccinaties. Voor Zuid-Afrika hebben wij gele koorts en hepatitis A & B vaccinaties gekregen. Jouw zorgverzekering vergoedt dit vaak. Kijk hier voor onze tips omtrent reisvaccinaties!   

Bezoek townships niet op eigen houtje. In sommige townships is veel criminele activiteit, blijf hier daarom uit de buurt. De grootste townships van Kaapstad zijn Mitchells Plain, Khayelitsha, Gugulethu en Langu. Mocht je toch graag een kijkje willen nemen, boek dan een begeleide tour.

Sla van tevoren belangrijke contacten op in je telefoon. Zo kun je als het nodig is direct het noodnummer bellen. Dit zijn de belangrijkste nummers om op te slaan:

  • Alarmnummer Zuid-Afrika: 10111
  • Alarmnummer van jouw zorgverzekering
  • Alarmnummer  van jouw reisverzekering
  • Alarmnummer van jouw bank 
  • Het Nederlandse consulaat in Kaapstad: +27214215660

Stroomuitval (loadshedding) en reisstekker

In Zuid-Afrika wordt gewerkt met loadshedding waarbij op bepaalde tijdstippen de stroom tijdelijk wordt uitgeschakeld. Op sommige momenten is de vraag naar elektriciteit groter dan het aanbod en moet er stroom bespaard worden. Via een smartphone app, EskomSePush, kan je vinden in welke ‘stage’ de wijk waarin jij je bevindt is ingedeeld. Vervolgens kan je in een schema zien wanneer de stroom in deze week uitgaat. Het komt echter vaak voor dat de stages ineens anders ingedeeld worden en je 10 minuten later zonder stroom zit. Het schema is dus een grove benadering 😉

Een reisstekker voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt voornamelijk het stopcontact met type M gebruikt. Op de meeste wereldstekkers vind je de stekker voor Zuid-Afrika niet. Ben je van plan een wereldstekker te kopen? Check dit dan goed! Wij hebben in Nederland online een reisstekker voor Zuid-Afrika aangeschaft maar dat kan je ter plekke bij een grote supermarkt zoals de Checkers ook doen.

Het klimaat in Kaapstad

Het klimaat in Kaapstad is mediterraans, wat inhoudt dat de zomers warm en droog zijn. Het kiteseizoen valt midden in de Kaapse zomer (onze winter), dus een kitesurf vakantie naar dit kitewalhalla is een heerlijke ontsnapping aan de Nederlandse wintermaanden. De temperatuur ligt overdag rond de 25 graden, ‘s avonds is het een stuk kouder. Als de zon ondergaat daalt de temperatuur naar een graad of 15. Lange broeken en truien mogen dus niet ontbreken op je paklijst!

Het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Altijd spannend, het aanvragen van een visum. Voor Zuid-Afrika hoef je gelukkig geen visum aan te vragen! Bij aankomst krijg je een visa-on-arrival van de douane. Hiermee kan je maximaal 90 dagen verblijven in Zuid-Afrika. Zorg dat je voor het verlopen van het visum Zuid-Afrika uit bent, anders riskeer je een tijdelijke verbanning uit het land. Van plan jouw visum te verlengen? Lees dan onze blogpost over het verlengen van een visum in Zuid-Afrika.

Visum stempels in paspoort

Zuid-Afrikaanse valuta en levensonderhoud

Flappen! 🤑 De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Op het moment van schrijven (najaar 2021) is 100R ongeveer gelijk aan €5,5.

Op de meeste plekken in Kaapstad wordt een creditcard geaccepteerd. De Maestro betaalpas wordt op minder plekken geaccepteerd. Als je geen creditcard hebt kun je het beste zorgen dat je wat cash op zak hebt. Pinnen kost per keer redelijk wat duiten, je kan dus beter in één keer een groter bedrag pinnen. Het is verstandig om op veilige plekken (winkelcentra) te pinnen en niet lang met veel geld op zak te lopen.

Betalen met de Zuid-Afrikaanse rand

Kosten van levensonderhoud in Zuid-Afrika

De kosten voor levensonderhoud liggen in Zuid-Afrika lager dan in Nederland. Zo kost een liter benzine ongeveer €1 en een halve liter bier €2,50. De auto (en jezelf) volgooien is hier een stuk minder pijnlijk dan in Nederland! Boodschappen doen in de supermarkt is ook aanzienlijk goedkoper dan in ons kikkerlandje. Dit geldt met name voor lokale producten, geïmporteerde producten zijn duurder. Als je uit eten gaat in Kaapstad kan je het zo bont maken als je wilt. Een simpel hoofdgerecht kost €5 á €8.

Bereikbaarheid in Zuid-Afrika

Als je langer dan een paar weken in het land blijft is het handig om een Zuid-Afrikaanse simkaart aan te schaffen. Hiermee kan je tegen lokaal tarief internetten en bellen. Prepaid houdt hier in dat de data/minuten na 30 dagen weer vervallen. Koop dus ongeveer de hoeveelheid die je in een maand wilt gebruiken want de overige data en belminuten ben je na 30 dagen kwijt. Simkaarten en data/belminuten zijn vrij duur op het vliegveld. Wacht hier dus mee tot je het vliegveld af bent!

De vlucht naar Kaapstad

KLM vliegt bijna dagelijks van Amsterdam naar Kaapstad. Dit is een directe vlucht van ongeveer 11 uur. Uiteraard zijn er ook andere maatschappijen die via Amsterdam of een andere stad naar Kaapstad vliegen.

Tip: mocht je met KLM vliegen en jouw hele kite collectie mee willen nemen, dan kan je ook onder een ‘golf-voucher’ een tweede boardbag meenemen. Op deze tas moet dan wel een golf logo staan. Je kan deze voucher aanvragen als je Flying Blue member bent. Flying Blue is het frequent flyer programma van KLM en aanmelden is gratis.

Aankomst vliegveld Kaapstad

Transfer vanaf Cape Town International Airport

Als je overdag aankomt en niet veel spullen bij je hebt, dan zijn de bussen van MyCiti Bus een goede en goedkope optie. Kom je laat of heel vroeg aan, dan rijden deze bussen niet. In dat geval is een taxi of Uber het beste. Maak alleen gebruik van officiële taxi’s, te herkennen aan een taxibord op het dak en een taximeter. De kosten voor een taxirit vanaf het vliegveld zijn ongeveer 250R, afhankelijk van je bestemming in Kaapstad.

Het kiezen van een verblijf in Kaapstad

Kaapstad staat bol van leuke hostels, appartementen en andere verblijfplaatsen. Verblijf je graag in het centrum van de kite community? Dan is het Mystic House een goede optie. 

Het Mystic House is een kitesurf hostel gelegen aan het strand van Blouberg. De spotcheck doe je vanuit de voortuin en je staat binnen een oogwenk op het water. Ideaal! Het is dé plek om andere kitesurfers te ontmoeten en na jouw kitesessie weg te dromen bij de prachtige zonsondergang onder het genot van een biertje. 

Het hostel biedt plek om je materiaal op te slaan, er wordt elke vrijdag een braai georganiseerd (Friday Braaiday) en direct naast het hostel kan je kiteles krijgen bij High Five Kiteschool. Het hostel is dus erg geschikt voor mensen die alleen reizen en/of willen leren kitesurfen! 

Kitesurf hostel Mystic House Kaapstad

Zin in meer privacy? Dat is ook te regelen via het Mystic House. Er worden ook privé kamers, appartementen en huizen aangeboden vanaf 350R per nacht.

Als je liever zelf een appartementje wilt zoeken dan raden we aan door het aanbod van Airbnb en Booking.com te bladeren. Houd in dat geval in de gaten dat je een casa in de buurt van het strand boekt, bijvoorbeeld in de wijk Table View. Dit is een veilige wijk waar voornamelijk kitesurfers en andere toeristen verblijven. Als je voor een appartement in de stad kiest ben je iedere dag ongeveer een half uur onderweg naar de kitespot en kom je waarschijnlijk in de file terecht.

Hoe dichter op het hoofdseizoen je boekt, hoe minder keuze je hebt wat betreft accommodatie (met name voor lange termijn verblijf). De Nederlandse winter is in Zuid-Afrika het hoogseizoen en Kaapstad is een populaire vakantiebestemming. Het is daarom verstandig om ruim voor die tijd te boeken.

Vervoer in en rondom Kaapstad

Tijdens je verblijf wil je natuurlijk Kaapstad en haar omgeving verkennen. Als je verblijf verder van de kitespot ligt is vervoer naar de kitespot ook een pré. De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn huurauto’s, het openbaar vervoer, taxi’s en Uber.

Huurauto

Er zijn veel partijen die huurauto’s aanbieden in Kaapstad. Naast de bekende internationale verhuurders zoals Hertz en Sixt zijn er ook een aantal kleinere, goedkopere autoverhuurders te vinden in Kaapstad. Het kan zeker uit de tijd te nemen de verschillende verhuurders en verhuurvoorwaarden te vergelijken om zo de beste prijs te vinden.

Wij hebben een erg goede ervaring gehad bij Richie’s Rentals. Richie verhuurt auto’s op leeftijd met hier en daar een krasje. Een andere autoverhuurder waarmee we een goede ervaring hebben gehad is Rentacheapie. Deze verhuurder is groter dan Richie en biedt nieuwere modellen aan.

Openbaar vervoer

Buiten Uber om hebben wij zelf weinig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer omdat we direct na aankomst een huurauto hebben opgehaald. Dit is wat we hebben meegekregen van het openbaar vervoer:

Bussen

De stadsbussen van MyCiti Bus schijnen veilig en goedkoop te zijn en worden door toeristen gebruikt. Ook zie je op de wegen van Kaapstad veel witte minibusjes. Deze busjes dienen ook als een vorm voor openbaar vervoer maar worden bijna alleen gebruikt door de lokale bevolking. 

Taxi's

Je vindt taxi’s bij het vliegveld en op andere toeristische plekken. De kosten bedragen ongeveer 10R per km. Let er op dat je een officiële taxi pakt, te herkennen aan het taxibord op het dak en een taximeter in de auto. 

Uber

Uber is hét goedkope en betrouwbare alternatief voor de taxi. De app wordt veel gebruikt in Kaapstad dus er is altijd wel een ritje te krijgen.

Autoverhuur Rentacheapie Kaapstad Zuid-Afrika

Het reisadvies voor Zuid-Afrika van de Nederlands overheid vind je hier. Zuid-Afrika is een land met een zeer groot en zichtbaar verschil in welvaart. In Kaapstad leeft een deel van inwoners volgens een luxueuze, westerse levensstijl terwijl anderen in townships (sloppenwijken) wonen. De kans op diefstal of beroving is in bepaalde delen van Kaapstad zeker aanwezig. 

Door tijdens jouw verblijf in Kaapstad een aantal zaken in de gaten te houden verklein je de kans op vervelende situaties. Dit zijn onze belangrijkste tips voor een veilig verblijf in Kaapstad:

Ga niet in het donker over straat. ‘s Avonds is de kans op beroving groter. Neem in plaats van de benenwagen de auto, ook als het om een stukje van 500 meter gaat. Heb je geen auto? Uber is een veilig en goedkoop alternatief. 

Draag geen dure spullen in het zicht. Bijvoorbeeld camera’s, telefoons, tablets en zonnebrillen. Houd deze uit het zicht als je je door Kaapstad verplaatst. Neem camera’s mee in een normale rugtas en niet in een speciale cameratas. 

Laat geen bezittingen in de auto liggen. Haal al je bezittingen uit de auto te als je deze parkeert. Om te laten zien dat de auto leeg is kun je het handschoenenkastje open zetten en de hoedenplank weghalen. Laat je toch iets in de auto achter? Zorg dan dat het goed uit het zicht ligt. 

Parkeer (waar mogelijk) op bewaakte parkeerplaatsen. Bij veel parkeerplekken staan zogenaamde ‘parking boys’, te herkennen aan gekleurde hesjes. Bij vertrek is een donatie niet verplicht, maar wel gewenst. Een klein bedrag (5R tot 10R) is voldoende.

Rijd met de deuren op slot. Hiermee voorkom je dat iemand makkelijk in je auto kan komen bij stoplichten of andere plekken waar je stil staat. 

Gebruik geen sleutelkluis. Op het internet circuleren filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je een keypod kraakt. Een goed alternatief is de autosleutel mee te nemen in een waterdicht hoesje. Bij de autoverhuur is het soms mogelijk een sleutel zonder elektronica krijgen.

Laat geen spullen op het strand liggen. In Nederland laten wij onze kitepomp en kitetas altijd op het strand liggen tijdens het kitesurfen. Doe dat niet in Kaapstad, de kans is aanwezig dat je jouw spulletjes niet meer terug ziet.

Haal de nodig reisvaccinaties. Voor Zuid-Afrika hebben wij gele koorts en hepatitis A & B vaccinaties gekregen. Jouw zorgverzekering vergoedt dit vaak. Kijk hier voor onze tips omtrent reisvaccinaties!   

Bezoek townships niet op eigen houtje. In sommige townships is veel criminele activiteit, blijf hier daarom uit de buurt. De grootste townships van Kaapstad zijn Mitchells Plain, Khayelitsha, Gugulethu en Langu. Mocht je toch graag een kijkje willen nemen, boek dan een begeleide tour.

Sla van tevoren belangrijke contacten op in je telefoon. Zo kun je als het nodig is direct het noodnummer bellen. Dit zijn de belangrijkste nummers om op te slaan:

  • Alarmnummer Zuid-Afrika: 10111
  • Alarmnummer van jouw zorgverzekering
  • Alarmnummer  van jouw reisverzekering
  • Alarmnummer van jouw bank 
  • Het Nederlandse consulaat in Kaapstad: +27214215660

Het klimaat in Kaapstad is mediterraans, wat inhoudt dat de zomers warm en droog zijn. Het kiteseizoen valt midden in de Kaapse zomer (onze winter), dus een kitesurf vakantie naar dit kitewalhalla is een heerlijke ontsnapping aan de Nederlandse wintermaanden. De temperatuur ligt overdag rond de 25 graden, ‘s avonds is het een stuk kouder. Als de zon ondergaat daalt de temperatuur naar een graad of 15. Lange broeken en truien mogen dus niet ontbreken op je paklijst!

Voor Zuid-Afrika hoef je gelukkig geen visum aan te vragen! Bij aankomst krijg je een visa-on-arrival van de douane. Hiermee kan je maximaal 90 dagen verblijven in Zuid-Afrika. Zorg dat je voor het verlopen van het visum Zuid-Afrika uit bent, anders riskeer je een tijdelijke verbanning uit het land. Van plan jouw visum te verlengen? Lees dat onze blogpost over het verlengen van een visum in Zuid-Afrika.

Flappen! 🤑 De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Op het moment van schrijven (najaar 2021) is 100R ongeveer gelijk aan €5,5. Op de meeste plekken in Kaapstad wordt een creditcard geaccepteerd. De Maestro betaalpas wordt op minder plekken geaccepteerd. Als je geen creditcard hebt kun je het beste zorgen dat je cash op zak hebt. Pinnen kost per keer redelijk wat duiten, je kan dus beter in één keer een groter bedrag pinnen. Het is verstandig om op veilige plekken (winkelcentra) te pinnen en niet lang met veel geld op zak te lopen.

Betalen met de Zuid-Afrikaanse rand

Kosten van levensonderhoud in Zuid-Afrika

De kosten voor levensonderhoud liggen in Zuid-Afrika lager dan in Nederland. Zo kost een liter benzine ongeveer €1 en een halve liter bier €2,50. De auto (en jezelf) volgooien is hier een stuk minder pijnlijk dan in Nederland! Boodschappen doen in de supermarkt is ook aanzienlijk goedkoper dan in ons kikkerlandje. Dit geldt met name voor lokale producten; geïmporteerde producten zijn juist duurder. Als je uit eten gaat in Kaapstad kan je het zo bont maken als je wilt. Een simpel hoofdgerecht kost €5 á €8.

Als je langer in het land blijft is het handig om een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen. Hiermee kan je tegen lokaal tarief internetten en bellen. Prepaid houdt in dat de data/minuten na 30 dagen weer vervallen. Koop ongeveer de hoeveelheid die je in een maand wilt gebruiken want de overige data en belminuten ben je na 30 dagen kwijt. Simkaarten en data/belminuten zijn vrij duur op het vliegveld. Wacht hier dus mee tot je het vliegveld af bent!

KLM vliegt bijna dagelijks van Amsterdam naar Kaapstad, een vlucht van ongeveer 11 uur. Uiteraard zijn er ook andere maatschappijen die via Amsterdam of een andere stad naar Kaapstad vliegen.

Tip: mocht je met KLM vliegen en jouw hele kite collectie mee willen nemen, dan kan je met een ‘golf-voucher’ een tweede boardbag meenemen. Op deze tas moet dan wel een golf logo staan. Je kan deze voucher aanvragen als je Flying Blue member bent.

Aankomst vliegveld Kaapstad

Als je overdag aankomt en weinig bagage hebt, dan zijn de bussen van MyCiti Bus een goede en goedkope optie. Land je laat of vroeg, dan rijden deze bussen niet. In dat geval is een taxi of Uber het beste. Maak alleen gebruik van officiële taxi’s, te herkennen aan een taxibord op het dak en een taximeter. De kosten voor een taxirit vanaf het vliegveld zijn ongeveer 250R, afhankelijk van je bestemming in Kaapstad.

Kaapstad staat bol van leuke verblijfplaatsen. Verblijf je graag in het centrum van de kite community? Dan is het Mystic House een goede optie. 

Het Mystic House is een kitesurf hostel gelegen aan het strand van Blouberg. De spotcheck doe je vanuit de voortuin en je staat binnen een oogwenk op het water. Ideaal! Het is dé plek om andere kitesurfers te ontmoeten en na jouw kitesessie weg te dromen bij de prachtige zonsondergang onder het genot van een biertje. Het hostel biedt plek om je materiaal op te slaan, er wordt elke vrijdag een braai georganiseerd (Friday Braaiday) en direct naast het hostel kan je kiteles krijgen bij High Five Kiteschool. Het hostel is dus erg geschikt voor mensen die alleen reizen en/of willen leren kitesurfen! 

Mystic kitesurf hostel Cape TownAls je liever zelf een appartementje wilt zoeken dan raden we aan door het aanbod van Airbnb en Booking.com te bladeren. Houd in dat geval in de gaten dat je een casa in de buurt van het strand boekt, bijvoorbeeld in de wijk Table View. Dit is een veilige wijk waar voornamelijk kitesurfers en andere toeristen verblijven. Als je een appartement in de stad kiest ben je iedere dag ongeveer een half uur onderweg naar de kitespot en kom je waarschijnlijk in de file terecht.

Hoe dichter op het hoofdseizoen je boekt, hoe minder keuze je hebt wat betreft accommodatie (met name voor een langer verblijf). De Nederlandse winter is in Zuid-Afrika het hoogseizoen en Kaapstad is een populaire vakantiebestemming voor kitesurfers. Het is daarom verstandig om op tijd te boeken.

 

Tijdens je verblijf wil je natuurlijk Kaapstad en haar omgeving verkennen. Als je verblijf verder van de kitespot ligt is vervoer naar de kitespot ook een pré. De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn huurauto’s, het openbaar vervoer, taxi’s en Uber.

Huurauto

Autoverhuur Rentacheapie Kaapstad Zuid-Afrika

Er zijn veel partijen die huurauto’s aanbieden in Kaapstad. Naast de bekende internationale verhuurders zoals Hertz en Sixt zijn er ook een aantal kleinere, goedkopere autoverhuurders te vinden in Kaapstad. Het kan zeker uit de tijd te nemen de verschillende verhuurders en verhuurvoorwaarden te vergelijken om zo de beste prijs te vinden.

Wij hebben een erg goede ervaring gehad bij Richie’s Rentals. Richie verhuurt auto’s op leeftijd met hier en daar een krasje. Een andere autoverhuurder waarmee we een goede ervaring hebben gehad is Rentacheapie. Deze verhuurder is groter dan Richie en biedt nieuwere modellen aan.

Buiten Uber om hebben wij zelf weinig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer omdat we direct na aankomst een huurauto hebben opgehaald. Dit is wat we hebben meegekregen van het openbaar vervoer:

Bussen

De stadsbussen van MyCiti Bus schijnen veilig en goedkoop te zijn en worden door toeristen gebruikt. Ook zie je op de wegen van Kaapstad veel witte minibusjes. Deze busjes dienen ook als een vorm voor openbaar vervoer maar worden bijna alleen gebruikt door de lokale bevolking. 

Taxi’s

Je vindt taxi’s bij het vliegveld en op andere toeristische plekken. De kosten bedragen ongeveer 10R per km. Let er op dat je een officiële taxi pakt, te herkennen aan het taxibord op het dak en een taximeter in de auto. 

Uber

Uber is hét goedkope en betrouwbare alternatief voor de taxi. De app wordt veel gebruikt in Kaapstad dus er is altijd wel een ritje te krijgen.