Onderhoud: hoe verleng je de levensduur van jouw kiteset?

Kites, harnassen en andere uitrustingsstukken zijn natuurlijk gebruiksvoorwerpen die na verloop van tijd achteruitgaan. Aangezien kitesurfen een kostbare sport is, wil je dat jouw kitste zo lang mogelijk meegaat. De levensduur van je materiaal kan aanzienlijk verlengd worden door op een aantal zaken te letten:

Laat je kite niet te lang op het strand liggen.

Neem je een pauze langer dan een kwartier? Dan is het beter om de kite op te vouwen en later weer op te pompen. De wind in combinatie met zand wordt als het ware schuurpapier waardoor de kwaliteit van het doek achteruit gaat. Het klapperen van de kite in wind is erg slecht voor de trailing edge van de kite. Dit geldt vooral voor bestemmingen waar het hard waait, zoals Kaapstad. Daarnaast verslechtert ook de zon de kwaliteit van het doek. 

Laat kites en wetsuits niet in een warme auto of lang in de zon liggen. 

De temperatuur in je auto of in de zon kan flink oplopen en dat is niet goed voor plastic onderdelen en lijmnaden van kites en wetsuits. 

Spoel materiaal af na een sessie. 

Het zout is niet al te goed voor het kite doek en de lijnen, spoel jouw trapeze, wetsuit, lijnen en board dus zo vaak mogelijk af met zoet water. Tijdens ons reis spoelden wij onze kites af en toe, op windloze dagen, af met zoet water in de achtertuin. Dit is vooral aan te raden als je kite goed te grazen genomen door een golf. 

Wetsuit kitesurf trip Denkmark Hvide Sande

Neem de tijd om de staat van je materiaal te controleren. 

Als je langdurig intensief gebruik maakt van je materiaal, dan wil je dat alles (lees: veiligheidssystemen, lijnen, trapeze) goed werkt. Wij hebben zelf van dichtbij lijnen halverwege een kiteloop zien knappen, niet zo prettig. Controleer dus af en toe of je trapeze goed sluit, of je safety systeem nog werkt en check de staat van de lijnen (ook het deel in de bar dat je niet kunt zien).