Wat is belangrijk bij het regelen van reisvaccinaties?

Waarom heb je reisvaccinaties nodig?

Buiten Nederland loop je het risico tropische ziektes op te lopen en daar zit je tijdens jouw reis natuurlijk niet op te wachten. Misschien ben je doorgewinterd reiziger en staat jouw gele boekje al vol gestempeld. Is dat niet het geval? Neem dan de tijd om uit te zoeken welke risico’s je op jouw vakantiebestemming loopt en welke reisvaccinaties je moet halen. Wat is belangrijk met het oog op reisvaccinaties?

Waar kun je terecht voor reisvaccinaties?

Er zijn een aantal partijen in Nederland die reisvaccinaties zetten. Twee voorbeelden hiervan zijn de GGD en Thuisvaccinatie. De eerste stap is altijd een consult waarin je jouw reisplannen en eerdere vaccinaties overlegt met een medische specialist. Op basis van dit consult wordt een advies gegeven voor reisvaccinaties en andere reismedicatie (bijvoorbeeld malariatabletten). Wil je vooraf een idee krijgen van de benodigde reismedicatie? Dan kan je op de website van de hierboven genoemde aanbieders een overzicht van de medicatie per bestemming vinden.

Plan het consult op tijd in

Voor sommige reisvaccinaties is een tweede shot noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat een bepaalde reisvaccinatie pas na een aantal weken werkzaam is. Door het consult op tijd in te plannen ben je ervan verzekerd dat je helemaal beschermd het vliegtuig in stapt.

Reisvaccinaties en je zorgverzekering

Reisvaccinaties zijn duur en kunnen een flink gat in jouw budget slaan als je deze zelf moet betalen. Ben je van plan in het volgende jaar te gaan reizen en staan er reisvaccinaties op de planning? Neem dan een aanvullende verzekering met dekking voor reisvaccinaties. Dekt jouw verzekering de reisvaccinaties niet? Dan is de kans groot dat je de reisvaccinaties uit eigen zak moet betalen.

In de voorwaarden van jouw (aanvullende) verzekering vind je bij welke partij je terecht kan voor een consult en de daadwerkelijke prik. Wij hebben hier niet goed naar gekeken en moesten een deel van onze reisvaccinaties zelf betalen omdat we deze niet bij de juiste organisatie lieten zetten 😉 Check dat dus altijd goed!

Meer leesvoer