Visumverlenging voor Zuid-Afrika zonder onnodige kosten

Een visumverlenging voor Zuid-Afrika aanvragen? Dat kun je zelf!

Wij snappen helemaal dat je jouw verblijf in Zuid-Afrika wilt verlengen. Je kan een visumverlenging voor Zuid-Afrika aanvragen om nog eens 90 dagen in het land te verblijven. Er zijn een aantal websites die tegen een (hoge) vergoeding aanbieden om de aanvraag voor je in te dienen. Als je de stappen uit dit artikel volgt kan je zelf een visumverlenging voor Zuid-Afrika aanvragen zonder onnodige kosten op te lopen. 

Een aanvraag voor visumverlenging doe je via de organisatie ‘VFS’. Dit is een commerciële organisatie die de verstrekking van visums regelt voor Zuid-Afrika en andere landen. Wees gewaarschuwd: het is een logge, bureaucratische organisatie, dus zorg dat je alle benodigde formulieren netjes verzameld en voldoet aan alle voorwaarden voor het visum.

Stappenplan voor de aanvraag

Hieronder vind je een uitleg voor het aanvragen van de visumverlenging met alle benodigde formulieren en voorwaarden voor de aanvraag. Dit is het proces dat wij destijds (oktober 2021) hebben doorlopen en het kan dus zijn dat de voorwaarden zijn aangepast sinds ons bezoek. Controleer dus altijd zelf ook of je alle documentatie in orde hebt.

 • Om te beginnen maak je een account aan op de website van de VFS. Je vraag een ‘Temporary Residence Visa’ aan. Het subtype is ‘TRV-Renewal Visa’.  De categorie is dan ‘Visitors Visa Section 11(1)’. Voor locatie vul je Cape Town in.
 • Vervolgens maak je een account aan met je mailadres en vul je alle gevraagde gegevens in. Na het invullen van alle gegevens moet je betalen voor de aanvraag, dit gebeurt via creditcard. De totale kosten van de aanvraag komen neer op ongeveer 100 euro. Dit betreft de aanvraag kosten en een ‘visa fee’. Je kunt de visa fee direct betalen of tijdens het langs brengen van de documenten. Na de betaling kun je een afspraak maken via de online planner. 
 • Na het maken van de afspraak moet je een aantal documenten (lees hieronder meer) inleveren bij het kantoor van de VFS in Kaapstad op het volgende adres: 2 Long Street, 7th floor. Cape Town, 8001.

Voor het aanvragen van een visumverlenging moet je een aantal zaken meenemen. Neem buiten deze documenten zo min mogelijk mee. Het is niet toegestaan om een laptop of rugzak mee te nemen. Je telefoon mag wel mee het gebouw in. Dit is de checklist die wij destijds kregen:

 • Paspoort.
 • Online ingevuld visumaanvraagformulier.
 • Kopie van het paspoort en eerdere visa. Iedere foto moet op een apart A4’tje worden afgedrukt.
 • Betalingsbevestiging van de visumaanvraag (ontvangen via de mail).
 • Afspraak brief.
 • Aanvullende documenten specifiek voor de visumverlenging.
 • De aanvraag moet op zijn laatst 60 dagen voor het verlopen van het huidige visum worden ingediend. 

Meenemen specifiek voor de visumverlenging:

 • Paspoort dat tot minimaal 30 dagen na het voorgestelde vertrek geldig is.
 • Een verklaring of document waarin je de reden en duur van je verblijf uiteenzet.
 • Een vliegticket of bewijs van reservering hiervan.
 • Bewijs van voldoende financiële middelen. Wat hiermee bedoeld wordt is de af- en bijschriften van je bankrekening van de afgelopen 3 maanden. Hierdoor kan de overheid zien hoeveel geld er op de rekening in omloop is. Vaak kun je dit downloaden via de app of website van je bank. Wij vonden dit overdreven en hebben dit dus eerst niet gedaan. Daarop werden we weggestuurd met het verzoek om deze documenten uit te printen, dit moet dus wel echt.

En dan...

Begint het (lange) wachten. Wij raden aan om direct na aankomst een afspraak te maken omdat het erg lang kan duren voordat de aanvraag wordt goedgekeurd. Wij kregen geen mailtje toen ons visum klaar was om afgehaald te worden, houd dit dus zelf goed in de gaten via de ‘track your application‘ mogelijkheid op de website van de VFS. 

Na de goedkeuring van de verlenging kan het visum worden afgehaald op dezelfde locatie waar je eerder de aanvraag hebt gedaan. Neem hiervoor je paspoort en het originele betaalbewijs van de visumaanvraag mee, zonder deze papieren wordt de verlenging niet toegekend.

Gelukt?

Trek de champagne open, je hebt je verblijf in Zuid-Afrika met 90 dagen verlengd! Als je meer informatie zoekt over Kitesurfen in Kaapstad, volg dan de link naar onze Kaapstad pagina.   

Mocht je toch ergens vastlopen in de bureaucratische rompslomp of is er iets veranderd in de procedure, laat het ons dan even weten. Op die manier kunnen we de blog zo duidelijk mogelijk maken en houden we de informatie up-to-date. 

Meer leesvoer