Is het veilig om op vakantie te gaan naar Sri Lanka? (mei 2022)

Sri Lanka is de afgelopen maanden veel in het internationale nieuws geweest. Nieuws over president Rajapaksa, brandstof en voedseltekorten, curfews, protesten en het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid. Hoe is de huidige situatie in Sri Lanka ontstaan en wat betekent dit voor jou als reiziger?

Wat is er aan de hand in Sri lanka?

Sri Lanka verkeert momenteel in de ergste financiële crisis die het land ooit gekend heeft. Een combinatie van leningen met hoge rente, de terroristische aanslag in 2019 en de corona pandemie maakt dat de inkomstenbronnen van Sri Lanka terug zijn gelopen. De voorraad dollars, waar leningen mee betaald worden en brandstof, gas, voedsel en medicijnen mee worden geïmporteerd, raakt op. Als gevolg van deze economische crisis is de waarde van de nationale munt, de Sri Lankaanse roepie, gekelderd. 

De bevolking verwijdt president Gotabaya Rajapaksa en zijn regering dat zij niet tijdig hebben ingegrepen om de crisis te voorkomen. Daarnaast worden Gotabaya en zijn minister van financiën verdacht van corruptie en het in de eigen zakken steken van geld uit de staatskas. ‘Gota Go Home’ is de leus die al een aantal weken door het land galmt. De bevolking is gefrustreerd en het grootste deel van de bevolking wil dat Gotabaya en zijn regering opstappen. Er vinden voornamelijk in hoofdstad Colombo protesten plaats maar in het gehele land wordt geprotesteerd en gestaakt. 

Wandeling tijdens zonsopgang Adam's Peak in Sri Lanka

Kan ik veilig op vakantie naar Sri Lanka of mijn huidige reis afmaken?

Daar kunnen wij geen simpele ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Momenteel is het reisadvies van de Nederlandse overheid oranje: ‘reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka’. Reizen in Sri Lanka is momenteel zeker mogelijk maar wees je ervan bewust dat het dagelijks leven niet als ‘normaal’ is en je je flexibel op moet stellen.

De eerder genoemde protesten zijn niet op toeristen gericht maar het is niet prettig om in een protest terecht te komen. Houd op plekken met veel mensen de sfeer in de gaten en vertrek als de sfeer omslaat. De beste manier om de protesten te vermijden is door het lokale nieuws te volgen en door te overleggen met je gastheer/vrouw.

De Nederlandse overheid geeft in het reisadvies aan dat het niet noodzakelijk is een huidige reis of vakantie in Sri Lanka af te kappen. Daar sluiten wij ons, zoals de situatie in mei 2022 is, bij aan. Tijdens onze rondreis in Sri Lanka van 5 weken hebben we ons altijd veilig en welkom gevoeld. Houd de ontwikkelingen en het reisadvies goed in de gaten tijdens het plannen van je reis naar Sri Lanka.

Boeddhistische tempel in Mihintale in de buurt van Anuradhapura
Sri Lankaanse rijst en curry

Wat betekent dit voor reizen in Sri Lanka?

Wij hebben tijdens het rondreizen in Sri Lanka dagelijks te maken gehad met de gevolgen van de crisis. Importproducten zoals brandstof en bepaalde etenswaren zijn duurder en lastiger te krijgen. Door een brandstoftekort staan er rijen bij de benzinepomp en rijdt het openbaar vervoer minder. Dit betekent dat het soms langer duurt om van A naar B te komen of dat het duurder is dan normaal om met de taxi of de tuk tuk te reizen. Gas is soms ook schaars; er wordt dan op een houtvuur gekookt. Ook hebben veel restaurants de prijzen verhoogd omdat ingrediënten duurder zijn geworden. 

Wat ook voorkomt, is dat er een tijdelijke curfew wordt ingevoerd om geplande protesten tegen te gaan. Wij hebben dit 2 keer meegemaakt in 8 weken. Tijdens een curfew mag je de straat niet op en rijdt het openbaar vervoer niet. Veel winkels en restaurants zijn gesloten, maar op toeristische plekken blijven die vaak open.

We hebben een aantal keer benoemd dat het levensonderhoud duurder is geworden. Dit gaat over de prijzen in roepie. Je krijgt op dit moment door de inflatie van de roepie veel geld voor de euro. Hierdoor zijn de prijzen in euro’s alsnog laag. Zo kost een bord rijst en curry vaak tussen de €1 en €3, voor een liter benzine betaal je ongeveer €1, voor een halve liter bier wordt €1,50 in rekening gebracht en voor minder dan een euro kun je een aantal uur met de bus reizen. Je kunt dus nog steeds goedkoop op vakantie in Sri Lanka!

De andere kant van de crisis

Wij hebben in deze lastige periode erg veel vriendelijkheid en behulpzaamheid mogen ervaren van de locals. Overal worden we onthaald met (te veel) heerlijk eten en als je hulp nodig hebt staan de mensen bijna te dringen om te helpen.

Als je plannen hebt naar Sri Lanka te reizen dan is het goed om het nieuws in de gaten te houden. Het is echter ook belangrijk om je te beseffen dat vooral negatieve verhalen in het nieuws komen. De nieuwsberichten die over Sri Lanka worden geschreven gaan vooral over de onrust in Colombo (de Sri Lankaanse hoofdstad). Het land is gelukkig veel groter dan alleen de hoofdstad en in het grootste deel van het land zijn geen of kleine demonstraties. 

Het grootste deel van de economie draait op toerisme en daarom staan mensen te popelen om je te mogen ontvangen. Mocht je besluiten om naar Sri Lanka te reizen dan staat je een warm welkom te wachten. Rondreizen is heel goed mogelijk maar een strakke reisplanning loopt hoogstwaarschijnlijk in de soep. Ons advies voor een reis naar Sri Lanka is dus: zorg dat je ruim de tijd hebt en wees flexibel!

Boeddhistische tempel bij Adam's Peak Sri Lanka

Meer weten over onze persoonlijke ervaringen in Sri Lanka?

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de situatie in Sri Lanka zoals wij deze hebben meegemaakt tussen half maart en eind mei 2022. We willen benadrukken dat reizen naar Sri Lanka op dit moment zeker mogelijk is maar de situatie kan per dag verschillen: dus ook na het lezen van deze blog. Wil je meer weten over onze persoonlijke ervaringen tijdens het rondreizen in Sri Lanka? Dan vind je hier onder nog een verhaal! 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over Sri Lanka? Dan beantwoorden we deze natuurlijk graag via de mail of via onze social media kanalen (Facebook of Instagram). 

Na een paar dagen op een scooter te hebben rondgetuft was het tijd om de tweewieler weer in te leveren en dus ook om te tanken. We reden snel naar het benzine station toen we hoorden dat er een lading benzine bij het benzinestation was afgeleverd. We waren niet de enigen… In de rij wilde iedereen graag een praatje met ons maken en werd ons een stoel aangeboden. Wat later vroeg een politieagent ons of we niet direct naar de voorkant van de rij wilden komen (we hebben beleefd geweigerd). 

Na vier uur wachten en met nog tien wachtenden voor ons bleken de laatste druppels benzine over de toonbank te zijn gegaan. Onverrichter zake gingen we op huis aan. De tankbeurt was écht nodig, want even buiten het centrum kwamen we stil te staan. Na nog geen 10 minuten mochten we aanhangen bij een tuk tuk tot de afslag naar onze verblijfslocatie. Vanaf de afslag begonnen we de scooter te duwen. Hier waren we nog geen minuut mee bezig toen iemand ons aansprak: “no fuel?” Nadat we instemmend geknikt hadden trok deze passant zonder twijfelen de brandstofslag van zijn motor los om onze tank bij te vullen. 

Zo kwamen we enigszins verslagen maar ook blij verrast door deze vriendelijkheid en vrijgevigheid weer veilig thuis. Een dag later werd er weer benzine geleverd en dit keer konden we na een uurtje weer met een volle tank op pad. Eind goed al goed!

benzine tekort Sri Lanka rij jimme

Meer leesvoer